Cites per fer-se PCR fins dimecres que ve i cues als laboratoris privats

Entre els diagnòstics dels metges referents que sol·liciten més proves i els dubtes sobre la fiabilitat dels tests el col·lapse no es desembussa

El laboratori mòbil de Prat de la Creu ha habilitat un punt per realitzar PCR.
El laboratori mòbil de Prat de la Creu ha habilitat un punt per realitzar PCR. SAAS

La conseqüència més immediata -entre altres, potser- que està generant el cribratge poblacional massiu d’anticossos és una acumulació de sol·licituds de proves PCR per confirmar possibles malalts i l’increment de feina de la immensa majoria de laboratoris privats, les proves serològiques que fan tot sovint contradiuen els resultats dels tests que han arribat al final de la primera tongada.

A falta encara de diagnòstics per part dels metges referents, fins aquest dilluns ja hi havia omplert el calendari per sotmetre’s a PCR fins dimecres de la setmana que ve. Una vegada els facultatius de capçalera avaluïn els resultats obtinguts i la clínica o simptomatologia que presentin les persones que s’han testat els darrers dies de la primera fase del cribratge el nombre de sol·licituds encara creixeran una mica més.

Les fonts consultades han assegurat que la suma de peticions fetes pels referents han disparat la demanda de PCR fins més enllà de les 4.000. Els metges les volen abans de determinar si una persona que en el test d’anticossos hagi donat positiu d’IgM realment es portador actiu del coronavirus o ja no. I això cal determinar-ho tot sovint amb les PCR. S’ha habilitat un laboratori mòbil específic a l’aparcament comunal de Prat de la Creu, a Andorra la Vella, que se suma al CIC de la rampa de l’antic tanatori, a tocar de l’hospital.

Realització d'una PCR.

Relacionat

L’allau de peticions de PCR per part dels metges referents obliga a muntar un ‘stop lab’ específic

La voluntat és poder arribar a fer 450 proves diàries per anar desfent el col·lapse que ara mateix hi ha. Però, per ara, només es poden enviar a processar 250 mostres cada dia, que ja és molt més del que s’estava enviant a l’exterior fins ara (150). Caldrà veure quina estratègia s’adopta una vegada siguin operatives, cap a final de la setmana que ve com a molt, les màquines que cedeix la farmacèutica Grífols.

Laboratoris

I si hi ha col·lapse per fer PCR, també tenen molta feina als laboratoris privats, especialment per fer analítiques serològiques que, a diferència dels tests del Govern, es realitzen a partir de l’extracció de sang en vena. Els dubtes que estan generant els ‘kits’ de Livzon han fet que cada vegada més persones vulguin tenir, per així dir-ho, una segona opinió. També moltes empreses, davant el fet que s’han detectat nombroses IgM positives entre el seu personal, han optat per oferir als empleats la possibilitat de fer-se proves.

I és que en alguns casos, el dubte que genera el fet de poder estar contaminat, afecta l’operativa i la logística d’algunes companyies. Les variacions entre les proves que es duen a terme a partir de la punxada al dit o les de la mostra de sang en vena, els resultats de la qual triguen entre 48 i 72 hores en ser lliurats, massa vegades estan donant diferent, fet que genera un cert neguit. També sorprèn, encara que això és molt més senzill d’entendre, que una persona amb immunoglobulines positives del tipus M doni negatiu a la PCR, que en laboratoris privats es fan, però més amb comptagotes.

Les esmentades immunoglobulines encara poden estar al cos de forma residual però el virus ja no és actiu, situació que s’està donant força. L’estrany, llavors, és que no s’hagi donat positiu d’anticossos (IgG). En aquest sentit, fonts mèdiques consideren que el test públic es menys sensible i fiable pel que fa a les immunoglobulines del tipus G que no pas respecte del tipus M.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending