L’allau de peticions de PCR per part dels metges referents obliga a muntar un ‘stop lab’ específic

Salut preveu passar de 125 proves diàries per detectar el coronavirus a 250 alhora que espera que la setmana vinent arribin les dues màquines de Grífols

Realització d'una PCR.
Realització d'una PCR. ARXIU

L’elevat nombre d’IgM positives que estan detectant els tests d’anticossos, més del que s’esperava segons que ha reconegut el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, està fent que s’hagin disparat el nombre de peticions per realitzar proves PCR. Els metges referents no es volen enganxar els dits, i enmig del col·lapse notable que molts d’ells viuen, estan sol·licitant proves a mansalva. Aquest fet ha obligat a haver de destinar un ‘stop lab’ específic per a PCR.

Martínez Benazet ha reconegut que les 229 PCR realitzades fins aquest dilluns arran dels tests efectuats s’han multiplicat per molt. Però no ha avançat cap xifra. Fonts mèdiques consultades han assegurat que són uns quants milers les PCR sol·licitades. Els dubtes que generen els tests fan que els facultatius de capçalera demanin les proves que diagnostiquen la presència (o no) del coronavirus. Mentrestant, la majoria d’ells recomanen l’aïllament. Fins a l’obtenció del resultat. El titular de Salut ha tornat a admetre el col·lapse a primària, fet que allargarà en certa forma la finalització del cribratge.

A banda del centre intermedi (CIC) ubicat a la rampa de l’antic tanatori, a tocar de l’hospital, es disposarà un altre laboratori mòbil, en aquest cas a Andorra la Vella, per realitzar PCR. No s’ha concretat, almenys no formalment, on s’ubicarà aquest ‘stop lab’ específic de PCR. En conjunt es pretén passar, això ha dit Martínez Benazet, de les 125 proves que s’estan fent diàriament fins ara al doble: 250. Es pretén així mirar de desembussar l’embús que ara hi ha amb la sol·licitud de diagnòstics.

La capacitat per diagnosticar la malaltia s’hauria d’ampliar la setmana que amb l’arribada de les dues màquines que cedeix la farmacèutica Grífols. El ministre ha informat que dilluns arribaran els equips juntament amb els reactius que han de permetre positivar les mostres que s’obtinguin dels pacients. I que caldran dos o tres dies d’instal·lació.

Comentaris (5)

Trending