El càncer infantil és invisible a Andorra; sense dades i amb tractament a l'estranger

Aquest dimarts es commemora el Dia internacional d'una malaltia que és una de les principals causes de mort de nens i adolescents a tot el món

Comentaris

Un pacient oncològic amb la seva mare i una infermera, a la sala d'espera d'un hospital.
Un pacient oncològic amb la seva mare i una infermera, a la sala d'espera d'un hospital. HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU

Aquest dimarts es commemora el Dia internacional del càncer infantil sense que a Andorra hi hagi xifres de casos, un fet que critica el president de l'Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia. Els pacients s'han de tractar a l'estranger, a Barcelona o a Tolosa. "Només tenim constància d'algun cas quan la família ve a l'associació per a demanar ajuda", lamenta Saravia. 

A manca de dades oficials, els casos de càncer infantil a Andorra es coneixen "quan algú l'ha tingut, l'ha superat o no, o pels pares que es troben en una situació d'indefensió", explica el president d'Assandca, Josep Saravia. El trasllat a Tolosa o a Barcelona també implica el desplaçament i l'estada dels familiars, un cas més complicat si es tracta d'una monoparental. A més a més, alguna vegada s'ha de lamentar la mort d'un infant en una unitat d’oncologia lluny del país. Des d'Assandca es recorda que en aquests casos al dolor s'afegeix el tràmit burocràtic i el cost per repatriar el cos.

El càncer és una de les principals causes de mort de nens i adolescents a tot el món, on cada any més de 400.000 nens són diagnosticats amb aquesta malaltia. Els càncers més freqüents són les leucèmies (25%), les neoplàsies del Sistema Nerviós Central (SNC) (20%) i els limfomes (14%). Als països d'ingressos alts, on en general hi ha accés a serveis d'atenció integral, més del 80% dels nens afectats de càncer es curen, però als països d'ingressos baixos o mitjans es curen menys del 30%.

L'objectiu de la celebració del Dia internacional del càncer infantil, és sensibilitzar i informar a la societat de la importància de la recerca per a la millora en el diagnòstic, tractament i taxes de supervivència del càncer que afecta infants i adolescents. La manca de coneixement de les seves causes, centra la lluita contra aquesta malaltia fonamentalment en un diagnòstic ràpid i tractament adequat, per tant la investigació és crucial.

Etiquetes

Comentaris

Trending