Benazet alerta que la pandèmia es pot disparar els pròxims dies

El titular de Salut posa en relleu dades com el percentatge de positivitat dels tests efectuats i admet “un cert descontrol” que pot fer créixer el nombre de positius en el futur immediat

Façana de l'hospital.
Façana de l'hospital. Toni Solanelles

De moment, es parla de “rebrot”, però vistes les gràfiques, potser ja cal parlar d’onada. De la sisena. Les dades epidemiològiques recollides els darrers dies per Salut no són bones, ja que evidencien que el nombre de contagis va a l’alça. Sense anar més lluny, 43 tot just entre dimarts i dijous. I la sensació, aportada pel mateix ministre, Joan Martínez Benazet, és que cal anar amb compte perquè, ha reconegut, pot anar a més les pròximes setmanes.

La nova actualització sanitària no ha fet més que confirmar que la pandèmia torna a disparar-se. 43 nous positius s´han detectat en les darreres hores, fet que provoca que, novament, els casos actius superin la barrera dels 300. En concret, 308. Afortunadament, per ara, sense pacients especialment greus. Això sí a l’hospital hi ha cinc ingressats, un més que dimarts.

En les darreres 24 hores han aparegut 43 nous contagis, fet que eleva el nombre de casos actius un altre cop per sobre dels 300, mentre que hi ha 34 aules amb alumnes confinats, una de les quals totalment

L’afectació és, principalment, entre els menors de 18 anys. És la franja d’edat amb més risc de contagi, ja que o bé hi ha un percentatge de vacunació encara baix (entre els 12 i 15 anys) o, directament, no s’han pogut vaccinar (d’11 cap a baix). Les gràfiques evidencien que és en aquest col·lectiu on els positius s’estan disparant, però, de retruc, acaba traslladant-se, en major o menor mesura, cap a persones d’edat més avançades.

I, novament, una evidència es veu al sistema educatiu. El nombre d’aules amb estudiants confinats a casa seva se situa ja en 34, una de les quals de forma total. A banda, es fa vigilància passiva sobre 10 grups més.

Benazet ha volgut posar en relleu que no és pas una situació exclusiva d’Andorra. Al contrari, “tota Europa viu una pujada de casos”. I, de fet, encara més alarmant en altres països, sobretot aquells “on hi ha menys vacunació, perquè es generen més casos greus i més mortalitat”. Ha admès, a més, que hi ha alguna dada que preocupa, com ara “la positivitat dels tests i la mitjana d’edat dels nous contagis”. Per això, ha apuntat que “hi ha un cert descontrol i podem tenir un increment encara més gran de positius els pròxims dies”.

Per ara, es mantenen les mesures adoptades la setmana passada, però s’admet que la seva continuïtat dependrà de com evolucioni la situació sanitària. “Estem molt alerta a les dades de cada dia i tenim els mecanismes per anar adaptant-nos en funció de la pandèmia”, ha apuntat. Per tant, “hi podria haver alguna modificació si, en algun lloc, creiem que la transmissió del virus és més important”.

Això sí, amb una línia mestra clara: “Volem evitar qualsevol mesura que pugui afectar de forma significativa a la vida social i a l’economia dels establiments”. Benazet també ha posat en relleu que “més que en el nombre de casos diaris, ens hem de fixar en la pressió que pugui tenir el sistema sanitari”. . I és que, ha destacat, “no és el mateix ara que al març, quan amb la mateixa casuística diària, hi havia més incidència sobre l’hospital”.

Comentaris (31)

Trending