Aval del Consell a la pròrroga de la facultat del Govern per aplicar mesures contra el coronavirus

L’única oposició a l’ampliació per dos mesos l’ha formulat Terceravia i la seva exconsellera, ara no adscrita, Carine Montaner, que mantenen que per tirar endavant aquestes restriccions cal aprovar l’estat d’alarma

Un instant de la sessió de Consell General.
Un instant de la sessió de Consell General. Consell General

El Consell General ha donat el vistiplau a l’ampliació durant dos mesos més la facultat del Govern per establir mesures excepcionals per mirar de frenar l’expansió del coronavirus. La proposta ha rebut el suport dels tres grups de la majoria però també dels socialdemòcrates. En canvi, han votat en contra els tres consellers generals de Terceravia així com la seva excompanya de bancada, ara parlamentària no adscrita, Carine Montaner. Ho han justificat tot recordant que estan a l’espera de la resolució del TC al recurs d’inconstitucionalitat presentat a la llei i perquè entenen que la millor forma seria aplicar l’estat d’alarma.

Des del Govern, s’ha justificat la petició tot posant en relleu les actuals xifres epidemiològiques, especialment una pressió sobre el sistema sanitari encara molt elevada (37 ingressats, deu dels quals a la unitat de cures intensives). També s’ha remarcat que el percentatge de població immunitzada és encara baix i que la vacunació està “subjecta a la disposició de vaccins”.

Des de Terceravia s’ha recordat que en pocs dies el Tribunal Constitucional s’ha de posicionar amb relació al recurs que la formació va presentar contra la modificació de les lleis de sanitat i de seguretat pública

La proposta ha rebut la negativa dels quatre consellers generals que, ja fa mesos, van votar en contra de les modificacions legals que facultaven a Govern a adoptar aquestes mesures. És a dir, els de Terceravia. Més concretament, els tres parlamentaris que es mantenen a la formació i l’ara no adscrita Carine Montaner. La política laurediana ha recordat que s’està a l’espera de la resposta del TC i ha fet una defensa de “la llibertat com a dret fonamental”. Així, ha reclamat que “cal respectar al màxim els valors democràtics i allunyar-nos de la repressió”.

Des de Terceravia, Josep Pintat ha remarcat que, malgrat el vot en contra, “som conscients que cal prendre mesures per controlar la pandèmia”. De fet, ha afirmat, “estem d’acord amb el fons, però no amb la forma”. Al seu entendre, aquestes actuacions requereixen “el pas previ de l’aprovació de l’estat d’alarma”. També ha recordat que, en pocs dies, es tindrà la sentència del Constitucional sobre si la modificació legislativa s’adapta o no a la Carta Magna.

Des dels grups de la majoria, s’ha defensat la necessitat de la pròrroga. Així, Carles Naudi, de Ciutadans Compromesos, ha apuntat que “les mesures són vàlides per evitar més contagis, més defuncions, perquè no col·lapsi el sistema sanitari i perquè el teixit econòmic no estigui en pitjor situació”. Per la seva banda, la liberal Eva López ha negat que calgui un estat d’alarma: “El camí ha de ser continuar confiant en la població, que sempre ha respost basant-se en la solidaritat, el seny i les ganes de fer bé les coses pel bé comú”. Per la seva banda, el demòcrata Carles Enseñat a fer una crida a la ciutadania: “els demanem un nou esforç; d’aquí a dos mesos i fruit de la vacunació, ens trobarem una realitat molt més esperançadora”.

La pròrroga també ha comptat amb el suport del grup socialdemòcrata. “Atès l’actual context sanitari, amb un increment de contagis, i que comptem amb un percentatge de vacunació reduït, entenem que cal mantenir mesures per garantir la viabilitat del sistema de salut”, ha indicat Susanna Vela, que ha volgut posar en relleu que des de la formació “no qüestionem les decisions tècniques; no ho hem fet mai i així volem continuar”.

Comentaris

Trending