Ajornada la vacunació amb AstraZeneca

Benazet explica que la decisió es pren “per prudència” i a l’espera dels informes de l’OMS i de l’Agència Europea del Medicament però es mostra confiat que el vaccí, del qual queden unes 150 dosis de la remesa que va enviar França, és “segur”

El ministre Benazet ha explicat la situació a les portes de l'edifici administratiu de Govern.
El ministre Benazet ha explicat la situació a les portes de l'edifici administratiu de Govern. T. S.

El Govern ha decidit suspendre temporalment la vacunació amb AstraZeneca seguint la decisió adoptada per altres països, entre els quals França i Espanya i per un criteri de prudència. La mesura es pren davant els dubtes que s’han generat les darreres hores pel fet que algunes de les persones a les quals se’ls ha inoculat el vaccí a la resta d’Europa han patit posteriorment episodis de trombosis o d’embòlies pulmonars. Per tant, les 150 dosis que encara no s’havien subministrat quedaran per ara en reserva i es continuarà únicament amb el fàrmac de Pfizer.

La decisió s’ha adoptat després de la reunió que ha mantingut el comitè tècnic que assessora el ministeri de Salut ampliat amb la participació del metge gallec Federico Martinón, investigador per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en matèria de vacunes i immunització. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat la decisió i ha volgut donar també “un missatge de tranquil·litat” a tots aquells que s’han vacunat deixant clar que el vaccí d’AstraZeneca és “absolutament segur”. El titular ministerial, que just aquest matí de dilluns s’ha vacunat amb el fàrmac d’Oxford, ha volgut deixar clar que la casuística detectada és “mínima” en comparació els milions de persones que ja han estat vaccinades. Martínez Benazet ha insistit que la vacuna “protegeix moltíssim” i ha explicat en primera persona que “jo no tinc ni cap reacció adversa”.

Un vial d'AstraZeneca.

Relacionat

Andorra avalua parar la vacunació amb AstraZeneca després que França i Espanya l’hagin suspès

Per al responsable de Salut, les reaccions en cascada que s’han anat produint almenys a Europa, especialment les darreres hores amb les decisions d’Alemanya, França, Espanya o Itàlia, obeeixen més a “motius estratègics i polítics que no pas científics”. I així ho hauria advertit també el comitè tècnic que, malgrat tot s’ha decantat per la prudència i per esperar la reconfirmació dels informes i els resultats de la investigació que s’està fent ara tant per part de l’OMS com de l’Agència Europea del Medicament (EMA). Per tant, s’atura la vacunació -“no la suspenem però sí que l’ajornem”, ha matisat- amb AstraZeneca. De fet, quedaven ja poques dosis per inocular de les 3.000 que van arribar ara fa uns dies via França. Tot just 150 que, de moment, quedaran en reserva.

La seixantena de persones que estaven citades per aquest dimarts per rebre la vacuna d’Oxford han rebut o rebran un SMS en què se’ls comunica l’ajornament de la vaccinació i se’ls informa que seran citats més endavant

La seixantena de persones que estaven citades per aquest dimarts per rebre la vacuna d’Oxford han rebut o rebran un SMS en què se’ls comunica l’ajornament de la vaccinació i se’ls informa que seran citats més endavant. Mentrestant, es continuarà la campanya d’immunització amb els fàrmacs que Espanya va enviar de la farmacèutica Pfizer, de les quals queden unes 600. “Per prudència no la suspenem, sinó que l’ajornem fins a tenir la confirmació de l’OMS i de l’EMA”, ha insistit Martínez Benazet, que ha pronosticat que “tot això s’aclarirà molt ràpidament en els propers dies i no es trobarà cap motiu de pes” per foragitar les vacunes d’AstraZeneca.

I és que en cas contrari “seria una catàstrofe” alhora que “incomprensible” vist que el ministre està fermament convençut que el d’Oxford és “un producte molt bo”. I que una petitíssima casuística no pot posar en risc la protecció de milions de ciutadans per als quals és molt més perillós el coronavirus. Martínez Benazet, que ha recordat que tant l’EMA com l’Agència Espanyola del Medicament han explicitat que no cal fer cap seguiment especial de les persones que ja han estat vacunades, ha mostrat el seu convenciment que tot plegat quedarà en “un petit incident que és aquest ajornament”.

També ha assegurat que “veig molt poc probable” que els problemes puguin venir derivats d’uns lots concrets i, en qualsevol cas, el lot que va arribar al Principat no és cap dels que s’ha identificat com a conflictius en la resta de països europeus que han notificat alguna adversitat. “Esperem un pronunciament sòlid que garanteixi el que jo ja crec que és la seguretat d’aquesta vacuna”, ha reblat el ministre.

Comentaris (7)

Trending