Les visites a Salut Mental de menors d’11 a 17 anys creixen un 50% entre el 2021 i el 2022

Les consultes externes atenen un milers d’infants i joves durant el 2022, fet que suposa haver donat atenció al 8% de la població total de 0 a 17 anys

Presentació de l'Observatori de la Infància.
Presentació de l'Observatori de la Infància.

Les visites a consultes externes del Servei de Salut Mental han augmentat un 50% entre el 2021 i el 2022 en el cas dels adolescents i un 46% en infants de 0 a 10 anys. Les dades s’han fet públiques en la presentació de l’Observatori de la Infància 2023 elaborat per l’Unicef i Andorra Recerca+Innovació. En total, durant el 2022 s’hi han atès 1.0008 usuaris d’entre 0 i 17 anys, el que suposa un 8% de la població total (12.566) d’aquesta franja d’edat.

“És un percentatge important”. Així ha valorat el cap del servei de Salut Mental del SAAS, Carlos Mur, el fet que un 8% de la població total compresa entre els 0 i els 17 anys (1.008 usuaris i 6.087 visites) hagi hagut de ser atesa a consultes externes del servei durant el 2022. Concretament es van comptabilitzar 386 infants d’entre 0 i 10 anys i 622 adolescents d’entre 11 i 14 anys. Això suposa que en el cas dels infants les visites a consultes externes s’hagin incrementat un 46% en relació al 2021, passant de 1.412 a 2.057. De fet, és la xifra més alta dels darrers cinc anys. En el cas dels adolescents, l’increment encara és més important i arriba al 50%, passant de 2.688 visites el 2021 a 4.030 el 2022. La dada és una de les que incorpora l’Observatori de la Infància 2023 elaborat entre l’Unicef i Andorra Recerca+Innovació i que torna a posar l’accent en la baixa natalitat, en les dificultats econòmiques de les famílies monoparentals i en els efectes nocius que pot arribar a tenir la tecnologia en infants i adolescents, generant tant problemes de salut mental com també obesitat.

Mur ha apuntat que l’augment era “el previsible” ja que “és la collita de la darrera onada del 2019” i que si bé, la situació ha generat “neguit”, la part positiva és que les hospitalitzacions no han crescut al mateix ritme, per la qual cosa considera que en la resta de recursos d’atenció “les coses s’estan fent prou bé”. El futur s’ha de centrar en la prevenció, ha dit en declaracions posteriors als mitjans, ja que l’objectiu és que “l’hospitalització sigui l’últim recurs i es puguin fer les coses perquè un nen o una nena no hagin d’arribar a un ingrés excepte en els casos més greus”.

Segons les dades de l’Observatori, durant el 2022 fins a 54 menors van ser ingressats a la unitat d’hospitalització infantojuvenil, 43 van ser atesos a la l’hospital de dia i 28 al Servei de Rehabilitació Comunitària per a adolescents.

El director d’Unicef, Albert Mora, ha recordat que pel què fa a l’ús de les tecnologies, l’any passat l’estudi que es va fer ja apuntava que on hi havia més reptes era en el rol de les famílies, un camp on pensen que cal actuar de forma prioritària.

DIAGNÒSTICS 

Mur ha detallat que la majoria d’infants i adolescents atesos arriben a rebre 2 o 3 diagnòstic. Així, a un 12,5% dels casos se’ls han detectat trastorns mentals i del comportament a causa de l’ús d’altres substàncies i ha destacat que fins i tot han arribat a detectar consum d’alcohol en menors de 12 anys.

Un 6,25% van ser diagnòstics d’esquizofrènia, trastorns esquizotípics i delirants, uns trastorns que es manifesten de manera precoç i que Mur ha apuntat que quan s’arriba als 16 o 17 anys poden anar lligats a l’abús del cànnabis.

També s’han diagnosticat trastorns afectius en un 31,25% d’usuaris i ha apuntat que un dels principals símptomes és l’insomni, sovint vinculat “a l’abús de la tecnologia o els mòbil fins a hores que no haurien de ser”.

Finalment, un 50% de diagnòstics van ser de trastorns mentals i de comportament, entre els més habituals trastorns de neurodesenvolupament, trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat, trastorns de l'espectre autista o angoixa. Igualment va destacar que es van diagnosticar 9 casos de trastorn obsessiu compulsiu i 13 trastorns de personalitat.

Pel que fa a temptatives de suïcidi, el 2021 n’hi va haver 9 i el 2022 una dotzena, però aquest últim any no n’hi va haver cap de consumat.

A preguntes dels mitjans, Mur ha anunciat que aviat s’incorporarà una nova psicòloga a l’equip de salut mental infantojuvenial i que es desenvoluparà l’equip d’atenció comunitària, “fonamental” per posar una infermera “amb experiència” a fer visites a domicili i controlar els casos més greus. També hi haurà una terapeuta ocupacional més i una educadora social. Un conjunt de millores que ajudaran a fer “tasca de prevenció primària i secundària que probablement no havíem tingut temps de fer degut a l’ocupació del servei i a la sobrecàrrega que alguns professionals havien patit”.

VIOLÈNCIA

D’altra banda, l’Observatori recull dades del Servei de Policia que indiquen que fins a 30 menors de 0 a 17 anys van ser víctimes de violència domèstica, un més que el 2021 i 12 més que el 2020. A més, 15 van ser víctimes de delictes contra la llibertat sexual (el 2021 havien estat 19) i 13 menors d’11 a 16 anys van ser víctimes de violència l’àmbit escolar (15 el 2021).

UNICEF

El director de l’Unicef, Albert Mora, ha insistit que una de les màximes preocupacions de l’entitat és la baixa natalitat i la davallada de la població de nadons. Així, la taxa de natalitat del 2022 se situa en 6,2 naixements per cada 1.000 habitants (el 2021 era de 6,3) i l’indicador de fecunditat ha arriba ta 0,94 fills per dona (0,97 els 2021).

Cal tenir present que l’observatori assenyala que el percentatge de població d’entre 0 i 17 anys és del 15,4%, “el més baix d’Europa”, ha apuntat el coordinador de l'àrea de sociologia d'Andorra Recerca i Innovació, Joan Micó.

Prenent com a referència dades de l’Observatori del primer semestre, s’ha posat èmfasi en com les dificultats econòmiques de les famílies condicionen la decisió de tenir fills o no, i han posat el focus en les famílies monoparentals, que són les que ho pateixen més. En aquest sentit, Mora ha reclamat “avançar cap a la gratuïtat de l’escola bressol” per “ajudar a pal·liar” la falta de naixements.

Mora també ha mostrat preocupació per la “prevalença de l’obesitat” i la correlació amb l’abús de les tecnologies i el sedentaris. L’informe exposa que com més augmenta l’edat, més casos de sobrepès hi ha.

Finalment, Mora també ha tornat a reivindicar la necessitat de poder disposar de dades actualitzades i ha augurat que l’any que ve “serà un bon any” en aquest sentit perquè hi haurà més indicadors per actualitzar.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending