Un 40% de la població pot patir depressió, ansietat o totes dues malalties

L’Observatori ha aprofitat per fer el test de Goldberg als participants i ha detectat un increment del nombre de persones que estan en risc de tenir aquestes patologies, principalment arran de la pandèmia

Un psicòleg atenent un pacient.
Un psicòleg atenent un pacient.

La situació d’estrès provocada per la pandèmia ha tingut conseqüències en la salut mental d’una part important de la població. Així es constata amb les dades recollides per l’Observatori del segon semestre, que ha aprofitat per fer el que es coneix com a test de Goldberg als enquestats. Es tracta d’una prova que permet comprovar quines persones poden patir depressió, ansietat o totes dues patologies. I de les respostes, es desprèn que quatre de cada deu ciutadans pateixen aquest risc.

Així, a tots els entrevistats se’ls va fer quatre preguntes: si s’havien sentit excitat, nerviós o en tensió; si havia estat preocupat per alguna cosa; si s’ha sentit irritable i si ha tingut dificultats per relaxar-se. Als qui responien afirmativament dues, se’ls continuava fent el text amb més preguntes, com ara si tenien problemes per dormir o mal de cap, entre altres. En funció de les respostes, si se superen els 4 punts es considera que l’enquestat pot patir ansietat. Pel que fa a la depressió, el procediment és similar: una primera tanda de preguntes i si en algun dels casos es respon afirmativament, ja una segona.

I els resultats indiquen que un 6,8% dels participants en el sondeig poden patir ansietat. Un altre 16,7%, depressió. I fins a un 18,9% més, totes dues patologies. Per tant, un 42,5% dels ciutadans estarien en risc de sofrir una malaltia mental.

WhatsApp Image 2022 06 23 at 1.19.35 PM

Es tracta d’una xifra superior a les obtingudes el darrer cop que es va fer un test similar aprofitant l’Observatori, l’any 2021. Així, llavors, el nombre de persones que van treure 4 o més punts en la part del test centrada a detectar ansietat era només del 21,2%. Ara, ha pujat fins al 25,8%. Pel que fa a la part que vol esclarir si l’entrevistat pateix depressió, ha saltat del 28 al 35,6%.

Un altre aspecte que s’ha demanat és si, arran de la crisi sanitària provocada pel coronavirus, s’ha necessitat atenció per part d’algun professional de la psicologia. Han respost afirmativament un 9,2% dels enquestats, dos punts més que el darrer sondeig. A banda, un 15% admeten que haurien d’haver consultat a un expert durant la pandèmia o, fins i tot, fer-ho encara en aquests moments.

La situació també ha afectat els infants i adolescents. Un 13,8% dels enquestats han admès que els seus fills han necessitat tractament psicològic o psiquiàtric, el que suposa un considerable salt en comparació a la dada del darrer estudi, que era tot just del 6%.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending