Salut preveu que el confinament s’allargui entre un mes i mig i dos mesos

El SAAS espera recuperar aquesta setmana una seixantena dels més de 160 professionals contagiats o aïllats per culpa del coronavirus

Compareixença telemàtica de Joan Martínez Benazet seguida pel també ministre Eric Jover.
Compareixença telemàtica de Joan Martínez Benazet seguida pel també ministre Eric Jover.
El confinament iniciat fa poc més d’una setmana, i el tancament econòmic que dijous farà una setmana que es va decretar caldrà que duri entre un mes i mig i dos mesos. Així ho ha assegurat aquest migdia el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha explicat que els decrets que s’han anat aprovant les darreres setmanes ja contemplaven mecanismes per ser prorrogats. Durant el termini esmentat, Martínez Benazet ha explicat que s’espera que algunes de les mesures es puguin relaxar. Però, ara per ara, no és pas el cas.

El titular de Salut, en la seva compareixença diària habitual per actualitzar les dades sanitàries, ha reconegut que ara cal fer un esforç per intentar frenar els contagis i mirar que, de totes totes, el sistema no col·lapsi. Martínez Benazet ha reconegut que vindran moments més complicats tot i que es preveu que a finals d’aquesta setmana es puguin recuperar una seixantena dels més de 160 professionals sanitaris que, o bé malalts, o bé aïllats a causa del coronavirus, ara mateix estan fora de joc, fet que dificulta més encara la bona marxa del sistema.

De fet, les dades exposades pel ministre no permeten concloure, ans el contrari, que la corba s’està aplanant. I això que no s’estan fent les proves diagnòstiques, ni de bon tros, a totes les persones que presenten símptomes. Ni tan sols als contactes de positius amb símptomes. No obstant això, el ministre de Salut ha tornat a insistit que la voluntat és arribar a poder testejar el màxim de població possible, arribar tant com es pugui a la base. Però les dades de les quals ara es disposa “són només la punta de l’iceberg”.

Martínez Benazet admet que vindran moments més complicats que l’actual i que els casos diagnosticats “són només la punta de l’iceberg” i que la voluntat és poder arribar a la base

Una de les complicacions experimentades pel sistema sanitari andorrà, més enllà de l’impacte de la malaltia pròpiament dit, és que els primers que es van infectar, i de manera massiva, van ser els sanitaris. En gran mesura perquè les dues responsables del departament d’higiene del SAAS, una àrea transversal i que dóna instruccions tant a l’hospital com al Cedre, van ser les primeres en emmalaltir. Una d’elles va viatjar primer a Itàlia i després hauria esquiat amb persones provinents de Madrid. Aquesta hauria estat la porta d’entrada del virus al SAAS.

El 18% del personal sanitari hauria contret la malaltia. En concret, 46 dels 164 positius notificats són professionals de la salut. En total, hi ha 163 professionals del SAAS fora de joc: 52 metges i infermers; 46 auxiliars clínics; 32 persones de la neteja; i 33 persones de suport més. Això fa que un de cada tres professionals de la salut de l’hospital estigui ara mateix fora de combat. A final d’aquesta setmana, segons les dades exposades pel ministre, 62 sanitaris (13 metges, 20 infermers, 14 auxiliars i 15 persones de suport) haurien de poder-se recuperar. Martínez Benazet espera que l’afectació entre el personal sanitari a partir d’ara sigui residual.

El màxim responsable ministerial de Salut, que s’ha mostrat preocupat per l’evolució de la pandèmia, ha explicat que va arribant material, que van arribant “productes sanitaris però amb comptagotes” i amb moltes dificultats. També ha explicat que els efectes del coronavirus són llargs. “No és una malaltia curta” i això fa que costi “alliberar llits” a l’hospital i a l’UCI. Actualment hi ha set ingressats en aquesta unitat, de moment equipada amb 12 llits que en una segona fase es poden allargar a 20 i en una tercera, a trenta.

Martínez Benazet també ha confirmat, sense esplaiar-s’hi en excés, que el trasllat de residents a Salita cap a un altre hotel, en aquest cas d’Andorra la Vella, ja s’ha dut a terme. Personal del SAAS, de la Creu Roja, estudiants i sanitaris jubilats atenen aquestes persones. Als hotels s’hi han ubicat dispositius de telefonia mòbil per tal de facilitar videoconferències entre els interns i les seves famílies. La situació va per llarg. Per molt llarg si el confinament no es fa ben fet. 

Comentaris (15)

Trending