Salut garanteix que es tindrà accés a la millor radioteràpia del món encara que no sigui al país

Martínez Benazet dóna a entendre que no es tirarà endavant el projecte inicialment previst al Principat en matèria oncològica perquè ha quedat desfasat i no es pot oferir la millor qualitat

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença.
“Em preocupa molt comprar una màquina i que acabem posant una botigueta de radioteràpia”. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, és d’allò més gràfic i directe. D’aquí que no ha assegurat del tot que el projecte previst per oferir servei de radioteràpia al Principat ha quedat descartat però gairebé. Els darrers mesos, els tractaments per combatre els càncers, els tumors, han evolucionat tant que qualsevol projecte assumible per Andorra podria o no oferir la qualitat necessària o hi ha un seriós risc que quedi desfasat en poc temps. Per tant, la solució és aconseguir convenis amb les millors institucions sanitàries en matèria de radioteràpia i oferir un acompanyament molt més bo i integral que el que es fa actualment.

“Els pacients d’Andorra tenen dret a accedir a la radioteràpia de protons i a la millor qualitat”, ha exposat el titular ministerial. De fet, segons fonts properes al departament, s’està treballant en un projecte que permeti als pacients del Principat tenir garantits diferents fronts en relació amb el tractament oncològic, que molt probablement comptarà amb l’assessorament d’un dels experts més reconeguts del sud d’Europa, el doctor Raimon Miralbell. D’entrada, s’afinarà molt més en els diagnòstics gràcies a la millora dels processos que es facin i que es continuaran fent en gran mesura al Principat. 

Després, es buscaran acords amb les millors institucions sanitàries d’Espanya i de França, sense descartar-ne alguna en algun altre país, que ofereixi radioteràpia de protons i, alhora, un règim de sessions concentrades. Martínez Benazet ha explicat en una llarga i didàctica reflexió que des que és ministre ha intensificat els contactes per saber l’estat actual de la investigació en relació amb el tractament oncològic, i que hi ha tractaments que s’estan reduint a la meitat o més, amb la qual cosa, haver-se de desplaçar a Barcelona o Tolosa seria menys incòmode. A banda, i en un futur proper, no es descarta del tot que alguna tipologia de radioteràpia es pugui acabar aplicant a Andorra mateix.

“Fer una inversió a cegues en radioteràpia… no puc assumir aquesta responsabilitat. Però hem de buscar la millor manera que el pacient que s’hagi de fer radioteràpia hi vagi molt més ben acompanyat del que ho ha estat fins ara”

El ministre ha explicat que l’evolució de la medicina porta a que les malalties cròniques o de proximitat, les menys greus en essència, puguin ser tractades al Principat directament. Però les patologies greus de veritat s’inclouran en programes molt transversals i seran tractades en xarxa. I que l’important, ha vingut a dir Martínez Benazet, és aconseguir estar inclosos en una bona xarxa de centres de referència. Aquesta reflexió serveix, és clar, per poder aconseguir disposar d’una oncologia d’excel·lència, en termes emprats pel titular ministerial.

La decisió definitiva, encara que ja es pot anar intuint, es prendrà en breu i per això la situació “l’estem valorant de forma molt meticulosa i ajudant-nos del millors entesos”. S’han valorat aspectes econòmics, que Martínez Benazet ha garantit que són els menys importants atès que hi havia l’acord polític d’assumir el que escaigués; s’han analitzat aspectes de l’evolució de la ciència i el risc que Andorra, pel seu potencial, quedi desfasada massa aviat. I s’han avaluat també aspectes de qualitat i, en aquest sentit, la realitat acaba portant a haver d’afirmar, dit per primeres espases almenys europees en la matèria (Miralbell, Josep Tabernero…), que al Principat “no hi ha prou massa crítica” com per poder oferir un servei de qualitat, d’excel·lència.

El ministre ha defensat la proposta programàtica feta al seu dia per Demòcrates assegurant que alguns dels aspectes ara analitzats “no eren previsibles” al març, per la ràpida evolució que està tenint la radioteràpia de protons, que de fer-se sols a Ginebra en l’entorn més immediat aviat passarà a oferir-se a Madrid, però també a Barcelona o Montpeller. “Fer una inversió a cegues en radioteràpia… no puc assumir aquesta responsabilitat. Però hem de buscar la millor manera que el pacient que s’hagi de fer radioteràpia hi vagi molt més ben acompanyat del que ho ha estat fins ara”. Martínez Benazet ha garantit que el nou sistema d’acompanyament es posarà en marxa aquesta mateixa tardor.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending