Salut amplia el programa de detecció precoç de càncer de mama

En la setena ronda de la iniciativa, la carta per oferir la mamografia gratuïta s’enviarà també a dones de 70 a 74 anys mentre que es preveu engegar en pocs mesos un servei similar pel càncer de còlon als homes

-
-

El programa de detecció precoç del càncer de mama s’amplia. Fins ara, estava adreçat a les dones entre 50 i 69 anys i el ministeri de Salut ha decidit eixamplar aquest grup de persones fins als 74 anys. La darrera ronda del programa, segons les dades facilitades pel Govern, ha permès detectar un total de 23 casos d’aquesta malaltia. Des de l’executiu es treballa també per implementar iniciatives similars centrades en altres tipus de càncer, com ara el de còlon en el cas dels homes.

El programa es va iniciar l’any 2008 i el 2019 va completar la seva sisena ronda. Aprofitant que aquest dimarts se celebra el dia mundial contra el càncer, el Govern ha volgut fer balanç. Entre el 2018 i el 2019 es va enviar 11.430 cartes a les dones d’entre 50 i 64 anys objectiu de la iniciativa que van tenir resposta en forma de 5.767 mamografies, el que suposa una participació ja superior al 50%, la més elevada de totes les rondes. Sumades a les dones que van optar per un cribratge externs, la xifra frega les 6.000 mamografies. De totes aquestes, en 23 casos es va detectar un càncer de mama.

Des del Govern es va una valoració molt positiva del funcionament del programa i, per això, es vol ampliar. Així, la possibilitat de fer-se una mamografia gratuïta un cop cada dos anys s’oferirà també, coincidint amb l’inici de la setena ronda, a les dones d’entre 70 i 74 anys. D’aquesta forma, es compleix una de les recomanacions formulades en la darrera avaluació del Comitè Director del projecte.

El Govern també fa els primers passos per un programa de detecció del càncer de retina en menors

Paral·lelament, el ministeri de Salut vol iniciar els propers mesos un programa similar, tot i que enfocat a una altra patologia específica: el càncer de còlon en els homes. La idea és mantenir la mateixa franja d’edat que en el ja existent (50-74 anys) i presentar-lo els propers mesos.

Salut també ha encarregat a un doctor especialista la realització d’un protocol d’actuació que permeti aplicar, en un futur, el cribratge de retinoblastoma, és a dir, un càncer que afecta la retina dels ulls. És previst que el text pugui presentar-se a tots els professionals en poc temps.

El retinoblastoma és un tumor de les cèl·lules de la retina que es presenta durant la infància i representa un 3% dels càncers en menors de 15 anys. Un diagnòstic precoç augmenta de forma important les taxes de supervivència. Pel que el programa de cribratge d’aquesta patologia recomanaria que es fes un examen de reflex vermell abans de l‘alta hospitalària a tots els nounats.    

Comentaris

Trending