Salut admet un cas de retard a l’hora de proporcionar un fàrmac contra el càncer

El ministeri i el SAAS atribueixen la situació al fet que era un producte “molt concret” i a errors del laboratori subministrador

Comentaris

-
-

El ministeri de Salut ha admès que, durant el mes de juliol, va rebre una queixa d’una persona que estava seguint tractament de quimioteràpia contra el càncer amb relació al retard en el subministrament d’un medicament. Des de l’executiu, però, s’atribueix aquesta situació al fet que el producte era “molt concret” i que l’endarreriment en la seva arribada es deu a una sèrie d’errors del laboratori farmacèutic que l’havia de proporcionar.

L’executiu ha explicat aquest problema en resposta a les preguntes escrites formulades per la consellera general del grup parlamentari socialdemòcrata Rosa Gili el passat juliol. En concret, s’indica que, a inicis del dit mes, “va rebre un escrit d’un usuari relatiu al retard en l’administració d’un tractament pautat”. La queixa es va trametre al Servei d’Atenció Sanitària (SAAS) i des del ministeri s’està d’acord amb els arguments exposats en la resposta feta per la parapùblica.

Així, s’exposa que “la medicació del cas analitzat és una de molt concreta i personalitzada que es demana en funció de les prescripcions del moment”. A més, s’assegura que el retard “no és atribuïble al SAAS” sinó que “correspon a diversos errors consecutius del laboratori farmacèutic subministrador que es van detectar gràcies a la revisió de la comanda pel Servei de Farmàcia.

Des del ministeri s’explica que, pel que fa a aquests tipus de tractaments, n’hi de dos tipus: els convencionals, dels quals sempre es disposa estoc, i els personalitzats, utilitzats per “tractar un pacient de manera específica” i que “poden variar constantment d’un cicle a un altre”. Per això, les comandes es fan “segons les prescripcions mèdiques que es reben diàriament”.

En la resposta també s’assegura que “quasi el 90% d’aquests medicaments”, un cop demanats, “arriben en menys de set dies i aproximadament el 30%, en un període inferior a quatre”. Aquest temps, s’apunta, “ve determinat pel proveïdor i el tipus de transport requerit per conservar el fàrmac”, així com altres condicionals com la “tensió del mercat”, els tràmits d’exportació, l’afectació de festius al país d’origen o errors en la logística.

Comentaris

Trending