Saetde adquirirà l'estació d'Arcalís

Comentaris

  • La societat que gestiona Pas de la Casa i Grau Roig i el comú d'Ordino han tancat un principi d'acord que s'estava negociant des del mes de febrer
  • L'aterratge a Secnoa de l'empresa que lidera Viladomat s'hauria de fer a través d'un concurs públic de venda d'accions en el marc d'una ampliació de capital
  • Saetde no comprarà menys del 51% i el percentatge final dependrà del nivell d'endeutament actual de Secnoa que la corporació ordinenca pugui assumir
  • La firma encampadana no descarta negociar més endavant per entrar a Pal-Arinsal però, ara, l'aposta després de trencar Grandvalira és "neu, neu i més neu"

Saetde passarà a controlar l’estació d’esquí d’Ordino-Arcalís si d’ara fins a l’inici de la propera temporada d’hivern no es torcen els contactes encetats el mes de febrer amb la corporació ordinenca. Els darrers dies s’ha tancat un principi d’acord. L’operació s’hauria de consumar a través d’un concurs públic de venda d’accions de Secnoa -la societat que formalment gestiona i explota el camp de neu d’Arcalís, participada al cent per cent pel comú- en el marc d’una ampliació de capital de l’esmentada societat.

La voluntat de Saetde, expressada en una mena de carta de compromís acceptada pel comú d’Ordino i que aquests darrers dies ja ha estat alliberada de les clàusules de confidencialitat que la mantenien secreta, és adquirir la majoria de l’accionariat de Secnoa. El percentatge concret dependrà de molts factors. L’element clau és saber fins on podrà capitalitzar el comú d’Ordino el deu que actualment té contret Secnoa. Com més endeutament assumeixi la corporació, més accions de la societat mantindrà. Això sí, el percentatge mai no podrà ser superior al 49%. Una empresa especialitzada en aquest tipus d’operacions ha estat fent diverses valoracions i aplanant el camí des del febrer fins ara.

Una vegada transcendeixi la voluntat de les parts d’arribar a materialitzar l’operació s’entra en una nova fase, segons que han explicat diverses fonts. Així, tant el comú d’Ordino, de la seva banda, com Saetde, per la seva, hauran de fer les anàlisis pertinents. O com tècnicament es diu, les ‘due diligence necessàries’. La corporació ordinenca haurà de posar en ordre totes les concessions administratives que van lligades a l’explotació del camp de neu. Alhora, també haurà de revisar els estatuts de Secnoa per fer més àgil l’operació.

De la seva banda, la societat liderada per la família Viladomat, que hauria estat expressament mandatada pel consell d’administració per negociar el principi d’acord, ha de corroborar que tot el conjunt d’informació que ha rebut aquests darrers mesos s’ajusta a la realitat. I haurà d’acabar de corroborar una qüestió que, almenys d’entrada, des de Saetde no es posa en dubte i, alhora, és una exigència comunal: l’assumpció del pla d’inversions dissenyat per Xabier Ajona i el seu equip.

Les fonts consultades han assegurat que la societat que fins ara gestiona les pistes de Pas de la Casa i Grau Roig beneeix el pla inversor i, també, l’equip de professionals capitanejat per Ajona. L’esmentat pla contempla com una de les primeres iniciatives a dur a terme la construcció d’un telecabina fins a la Coma d’Arcalís. També s’han de fer millores importants en la zona de debutants i reordenar l’oferta de restauració. Un dels dèficits que Saetde ha detectat en Secnoa, en Ordino-Arcalís, és el preu del forfet, que troba lleugerament baix. 

La societat liderada per Joan Viladomat consideraria, segons les fonts, que el forfet d’Arcalís s’ha de revaloritzar amb un increment del seu preu però, associat al fet que ara tindrà com a ‘germà gran’ Pas de la Casa i Grau Roig. Els dos forfets aniran units però fins que no es materialitzi l’operació, òbviament, no se’n sabran les concrecions. El que sí que està clar és que la compravenda s’hauria de tancar abans no comenci la propera temporada hivernal.

El comú també ha de preparar a partir d’ara les condicions del concurs públic de venda d’accions. La corporació d’Ordino, Secnoa i l’estació d’esquí es garantiran un soci de primer nivell que els hauria de reportar solvència i garanties de compliment del pla inversor Per a Saetde, es tractaria d’una operació financera tècnicament coneguda com a ‘cash in’. És a dir, els diners que aporti per l’adquisició del paquet accionarial es quedaran dins de la companyia per poder-los invertir. 

El cost del moviment i la injecció que faria inicialment Saetde no estan del tot quantificades. La idea és que la societat encampadana pugui assumir íntegrament tota l’ampliació de capital que s’acabi disposant. Les fonts consultades han remarcat que les negociacions són molt anteriors a la decisió de trencar Grandvalira, d’instar-ne la seva dissolució. Si finalment l’adquisició de la majoria del capital social d’Arcalís es concreta, Saetde posarà també un peu dins de Vallnord.

Les fonts consultades han afirmat que no es descarta que més endavant, si marxa bé l’operació amb Secnoa, es pugui negociar l’entrada a EMAP, és a dir, a Pal-Arinsal. En tot cas, la idea actual de Saetde una vegada quedi al marge ja la marca Grandvalira serà apostar per “neu, neu i neu”. En aquest sentit, els consultats han remarcat el fet que si acaba entrant a Secnoa, Saetde controlarà les dues estacions d’esquí que tenen, al llarg de l’any, més quantitat de neu: Pas de la Casa i Arcalís.

Comentaris

Trending