Repuntada contrabandista al Pas de la Casa després del relaxament de les mesures de control

Comentaris

Repuntada contrabandista al Pas de la Casa després del relaxament de les mesures de control
Repuntada contrabandista al Pas de la Casa després del relaxament de les mesures de control

Els controls policials i dels experts en antifrau de la duana que es van fer fa unes setmanes a l’entorn del Pas de la Casa per posar fre al contraban de tabac desmesurat van tenir efectes uns dies. Però l’acció dels grups organitzats francesos ha tornat a repuntar els darrers dies. El relaxament de les mesures establertes ha fet que torni a ser habitual veure pel centre del poble encampadà joves carregats de bosses, motxilles o altres ‘ginys’ per portar tabac cap al cantó francès. El nou creixement de l'activitat contrabandista, tot i ser-hi, no porta l’activitat als nivells d’intensitat de fa uns mesos. No obstant, la preocupació al poble continua.

Els contrabandistes no esperen pas la foscor de la nit per passar desapercebuts. Ni molt menys. Com evidencien les imatges captades per un veí, els joves integrants de les xarxes criminals surten disparats del poble cap a la muntanya una vegada han rebut el carregament que han de transportar. Les corredisses preocupen i molt els veïns del Pas, que temen que algun dia hi hagi una desgràcia. I més quan, com en els controls fets ara fa cinc setmanes, alguns dels implicats, en aquell cas motoritzat, mira d’escapolir-se de la vigilància policial.

El Govern, en boca del seu ministre d’Interior i Justícia, Xavier Espot, ja va anunciar en la darrera sessió de control parlamentari que introduirà modificacions en la regulació legal sobre les mercaderies sensibles per endurir les sancions i, d’aquesta manera, intentar adoptar mesures dissuasives. Els botiguers i comerciants del Pas són els primers que entenen que la venda de tabac és una important font d’ingressos pel poble i el país. I, de fet, històricament sempre han conviscut amb el contraban. Habitualment, però, era una activitat domèstica. Ara ja no és així i la nova situació ha esdevingut perillosa, per la guerra entre bàndols, fins i tot, segons que han remarcat les fonts.

D’un temps ençà, però, i producte de l’encariment del preu d’aquest producte a França, s’ha convertit en un ‘negoci’ rendible del qual miren d’estar al cas xarxes criminals altament organitzades i que tenen en el contraban només una més de les seves activitats delictives. Al Pas, els darrers temps, hi actuen dos grans grups. Un de controlat per persones d’origen marroquí i un altre que dirigeixen ciutadans de països de l’Est, especialment de Bulgària i Romania. Els uns i els altres s’abasteixen de joves -a vegades fins i tot menors- marroquins residents a les regions franceses del sud per fer la feina de camp.

Comentaris

Trending