El seminarista lauredià Jerrick Banzuela rep la institució de Lector i Acòlit a la Seu d'Urgell

La cerimònia, presidida pel Bisbe d'Urgell Joan-Enric Vives, s'ha fet aquest dilluns al migdia en el decurs de la missa crismal a la catedral

Jerrick Banzuela rep les institucions del Lector i Acòlit a la Seu d'Urgell.
Jerrick Banzuela rep les institucions del Lector i Acòlit a la Seu d'Urgell. P.C.

El seminarista lauredià Jerrick Banzuela ha rebut aquest dilluns al migdia la institució de Lector i Acòlit a la Seu d'Urgell durant la missa crismal que ha presidit el Bisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives. Banzuela resideix des de fa alguns anys Sant Julià de Lòria.

Banzuela pot, a partir d'ara, proclamar en l’assemblea litúrgica les lectures de la Paraula de Déu (excepte l’evangeli), així com si cal també el salm, les pregàries dels fidels, la direcció dels cants, etc. El ministeri d’acòlit consisteix en ajudar els ministres ordenats en el servei de l’altar, distribuir la comunió als fidels, etc.

Els ministeris de lector i acòlit van ser establerts pel papa sant Pau VI, l’any 1972, en substitució dels antics 'ordes menors'. Són uns ministeris laicals que, per bé que han de rebre’ls de forma necessària com un pas previ els homes que avancen vers el ministeri ordenat, poden també ser instituïts a qualsevol laic que de forma estable exerceixi aquests ministeris en l’Església. La institució d’aquests ministeris amb el ritual litúrgic propi dona un reconeixement públic a aquest servei dels laics en la celebració litúrgica.

Antoni Elvira, mossèn d'Encamp ha commemorat les noces d'argent presbiterals

En la mateixa cerimòmia han commemorat les noces d’argent presbiterals Mn. Josep Uriel Álvarez Bedoya, ordenat el 24 de juny de 1995; Mn. Ricard Barba Monsalve, ordenat el 24 de juny de 1995; Mn. Carles Albert Ospina Hurtado, ordenat el 16 de desembre de 1995, i Mn. Antoni Elvira Gorgorió, ordenat el 22 de juny de 1996. Elvira també ha llegit una reflexió sobre els  25 anys del Concili Provincial Tarraconense. La seva a inauguració i clausura es van fer a la catedral de Tarragona i les sessions conciliars ordinàries al Casal Borja de Sant Cugat del Vallès.  Les 170 resolucions d'aquest concili, articulades en quatre capítols sobre l'evangelització, els sagraments, la pobresa i la coordinació entre les diòcesis, es van lliurar al papa Joan Pau II el 12 de juliol del mateix 1995, i el Vaticà hi va donar el vistiplau el maig del 1996.  Durant els debats, l'aleshores bisbe de Solsona, Antoni Deig, va exposar que la unitat pastoral de Catalunya s'hauria de concretar en la creació de la Conferència Episcopal Catalana, que no necessàriament hauria de trencar amb l'Església espanyola.

El juny del 2005 es va celebrar el desè aniversari del concili provincial amb una nova reunió dels bisbes amb seu a Catalunya, religiosos, religioses, laics i laiques de les parròquies i bisbats catalans per a valorar i redefinir les propostes que es van aprovar. El papa Benet XVI va animar a posar en pràctica les conclusions del concili en una salutació als participants en la reunió.

Comentaris

Trending