Recullen signatures per defensar la gratuïtat de l’ensenyament del portuguès

Els consellers de les comunitats lusitanes a Europa han encetat una campanya a la web peticaopublica per evitar “l’extinció” de les classes de la llengua als residents a l’estranger

Comentaris

Da Costa i Ana Ribeiro.
Da Costa i Ana Ribeiro.

Els residents portuguesos a diferents països, entre ells Andorra, han iniciat una campanya de recollida de suports per exigir al govern lusità que garanteixi les classes del seu idioma a l’estranger. La petició es vehicula a través de la pàgina web peticaopublica.com i ha estat impulsada per diferents consellers de la comunitat a Europa. Per ara, ja es freguen les 1.500 firmes.

En el cas d’Andorra, l’actual conseller, José Manuel da Costa, és qui està liderant la petició de suports. Així, explica que “lluitem perquè els nostres fills puguin tenir classes de portuguès gratuïtes i amb professors habilitats per a l’ensenyança”.

Amb la demanda, es té “la intenció de defensar l’ensenyança del portuguès als nens i joves que viuen a l’estranger”. Es posa en relleu que “creiem que les decisions polítiques que s’han pres i que s’estan prenent han portat progressivament a l’extinció de l’ensenyança com a llengua materna per als descendents d’emigrants” i que, fins i tot, “violen els seus drets constitucionals”.

Els impulsors de la petició remarquen que “l’aprenentatge de l’idioma fou i és fonamental per mantenir i desenvolupar un fort i essencial vincle lingüístic, social, cultural i identitari amb Portugal”. Això està “seriosament amenaçat”, ja que “hi ha hagut una devaluació i una contínua desinversió de l’ensenyança” de l’idioma. En canvi, lamenta, sí que s’estan destinant diners a l’estudi del portuguès com a llengua estrangera a alumnes d’altres nacionalitats.  

Els impulsors lamenten que els 60.000 estudiants del 2008 han anat reduint-se any rere any

En la demanda de recollida de suports, s’explica que, el 2008, hi havia 60.000 joves que assistien a la xarxa oficial de l’ensenyança del portuguès. El 2012, a partir de la introducció d’una taxa de matrícula, ja es va baixar a 45.000 i “ha seguit disminuint any rere any”. Per tant, “estem presenciant de forma gradual l’extinció de l’ensenyança del portuguès com a llengua materna”.

La petició exigeix a l’Assemblea de la República quatre canvis. En primer lloc, que s’adoptin polítiques per a l’ensenyança del portuguès a l’estranger tant en l’educació bàsica com a la secundària. En segon, que aquesta àrea passi a estar directament sota la tutela del ministeri d’Educació en lloc del d’Exteriors, com succeeix ara. En tercer, la revocació de la taxa de matrícula a tots els joves i, per últim, expandir la xarxa d’ensenyament del portuguès a Europa i a altres continents.

Per ara, ja es frega els 1.500 suports rebuts dels 4.000 marcats com a objectiu. Pel que fa a Andorra, i segons dades facilitades via xarxes socials per da Costa, unes noranta serien de residents al Principat, tot i que s’espera poder incrementar-les els dies vinents.

Comentaris (7)

Trending