¿Què caram li passa al fons de reserva de la CASS i la seva baixa rendibilitat?

Comentaris

¿Què caram li passa al fons de reserva de la CASS i la seva baixa rendibilitat?
¿Què caram li passa al fons de reserva de la CASS i la seva baixa rendibilitat?

La rendibilitat del fons de reserva de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) va ser, el 2015, dels més baixos dels darrers anys. Just ara que la qüestió semblava haver-se professionalitzat més que mai. ¿Per què aquests resultats? És tota una incògnita i les coses deuen anar maldades quan la parapública, els gestors del fons de reserva nomenats pel Govern, s’obstinen en no facilitar la informació necessària per poder-ne treure l’entrellat. ¿I si fos que es van fer inversions el risc de les quals van anar més enllà del que els mandats permeten? Salvant les distàncies, ni que sigui només durant uns mesos, ¿s’ha viscut un segon ‘cas Ubach’ en petit? Per ara la CASS es fa l’orni.

Diverses fonts han assegurat que el comportament inversor durant diferents trams de l’exercici passat no va ser gens normal. I que va haver caigudes poc previsibles. Qui en pretenia treure l’aigua clara era el grup mixt, en la branca que té a veure amb el Partit Socialdemòcrata. Fa molts mesos, la formació que lidera al Consell Pere López va plantejar una pregunta parlamentària que com aquell que diu el Govern es va treure de sobre amb evasives. Davant d’aquest fet, López va tramitar els primers dies d’abril fins a tretze demandes d’informació individualitzada amb l’objectiu de conèixer quines van ser les pèrdues sofertes en les inversions del fons de reserva de jubilació i els productes que les van causar al llarg del segon i del tercer trimestre del 2015. És a dir, es demanaven dades concretes i objectives. Números, números i més números.

Llavors, el parlamentari, que va acusar la CASS “d’obscurantisme” per no voler donar les dades en les respostes a la pregunta que va formular sobre aquella mateixa qüestió al gener, va posar en relleu que la rendibilitat aconseguida pel fons havia estat “la més baixa dels darrers anys” i per això va destacar la importància d’esbrinar els motius d’aquesta situació. D’aquí la bateria de peticions documentals. Perquè ni el Govern ni la CASS no poguessin fugir d’estudi. I no n’han fugit. Simplement, els organismes que haurien de facilitar les dades no han respost.

El termini per respondre s’esgotava el 26 de maig passat. A hores d’ara, almenys així ho indica la pàgina electrònica del Consell General -altres fonts han corroborat que la informació és real- només s’hauria respost una de les tretze demandes. O dit d’una altra manera: n’hi ha dotze que continuen sense una resposta. La única que s’hauria respost tampoc permet aclarir massa res encara que sí dibuixa un camí poc encoratjador. Però… ¿què coi li passa al fons de reserva de la CASS i la seva poca rendibilitat?

Comentaris

Trending