Pujades d’entre 1 i 3 euros als cartrons de tabac i més fortes en les marques ‘low cost’

Els botiguers reben amb satisfacció la nova graella de preus mínims perquè els posa a tots “en igualtat” i els permetrà incrementar els marges

-
-

Els botiguers especialitzats en la venda de tabac han rebut amb satisfacció l’entrada en vigor dels preus mínims establerts ara fa uns dies a Govern i refermats per la publicació al BOPA de l’edicte corresponent. Les fonts del sector consultades consideren que serà positiu per a ells, ja que eliminarà el que, fins ara, havia estat una competència excessiva pel que fa a les ofertes i, a més, també posen en relleu que els permetrà guanyar marge de negoci –i, de cara a l’Estat, també ingressos via impostos- sense que es perjudiqui el diferencial existent amb els països veïns. La llista suposa, en línies generals, increments d’entre 1 i 3 euros amb relació a les tarifes prèvies marcades pels fabricants i més importants en el cas dels productes ‘low cost’.

La llista publicada al BOPA és exhaustiva i recull el preu al qual, a partir d’ara, s’haurà de vendre com a mínim cada marca i cada producte en concret. Es recullen més de 1.700 referències, des dels cigarrets que s’ofereixen en paquet –el cost del cartró cal multiplicar-lo lògicament per deu- fins a bosses de tabac d’embolcallar o de pipa. Per posar uns exemples de marques més conegudes, el paquet de Ducados Negro passa a costar, com a mínim, 3,345 euros o el de Marlboro, 3,645. L'edicte marca l'entrada en vigor per al proper dia 23.

Segons els botiguers consultats per Altaveu, aquests nous preus no suposen, en general, grans increments amb relació als previs. En la majoria de marques, es parla d’entre 1 i 3 euros per cartró. Això sí, sempre i quan s’estiguessin venent amb les tarifes recomanades per part dels fabricants. Així, sí que s’apunten que en aquells comerços que oferiren unes ofertes més reduïdes, sí que es notaran pujades importants.

Les marques que sí que experimentaran augments especialment significatius són les anomenades ‘barates’. En aquests casos, i segons les fonts del sector consultades, la pujada pot ser fàcilment d’entre 5 o 6 euros per cartró. Per posar un exemple, un d’Austin costarà ara 26 euros, quan abans en molts establiments es trobava entorn dels 20 euros i, fins i tot, per sota.

Els botiguers entenen que els turistes continuaran comprant igual, ja que es manté un bon diferencial

Des del sector es rep amb bons ulls l’entrada en vigor d’aquesta graella obligatòria de preus mínims, especialment per part dels petits comerços que, fins ara, tenien dificultats per competir en preus amb altres establiments. Ara, afirmen, se’ls fa “un favor”, ja que “no haurem de justificar els nostres davant dels clients”. També posen en relleu que els increments que marca el llistat també suposarà un marge superior sense que s’afecti en excés el diferencial existent amb els països veïns: “Els turistes continuaran comprant igual”.

Un altre detall apuntat per les fonts consultades és que, de retruc, el fet que en la majoria de marques, sigui més gran o més petit, hi hagi hagut una pujada del cost, també repercutirà de cara a Govern amb una major recaptació, tant per IGI com pels impostos especials. Sobre aquelles botigues que tenien preus reduïts, també s’entén que el que es pugui perdre en vendes es compensarà amb l’increment del preu. En definitiva, asseguren que “sortim guanyant tots” perquè “estarem en igualtat de condicions”.

Comentaris (1)

Trending