Protecció de Dades recorda que és un dret exigir qui hi ha al darrere de l'enquesta política

L'agència andorrana explica que les opinions polítiques que es demanen en el sondeig són "dades sensibles" i que per tant, "mereixen un nivell de protecció superior"

Comentaris

-
-
L'empresa espanyola 40dB està duent a terme un sondeig telefònic en vista a les eleccions vinents. En aquest marc, l'Agència Andorrana de Protecció de Dades ha publicat al seu compte de Twitter diverses recomanacions que recorden els drets i deures que tenen els ciutadans quan es fa una enquesta telefònica. Entre els aspectes, l'agència explica que és un dret exigir per part de l'enquestat qui hi ha al darrere de l'enquesta política. De manera que explica que "en el moment de rebre la trucada, se'ns ha d'informar de qui n'és l'autor, és a dir, qui és el responsable del fitxer" i que en cas que es faci per un prestador de serveis també s'ha d'indicar "per compte de qui es fa la trucada". Malgrat, que en aquest cas, qui la realitza assegura no saber-ho.

L'APDA – que ha iniciat una fase prèvia d'investigació sobre el sondeig - també exposa que l'enquestat pot demanar al teleoperador d'on i com ha aconseguit el nostre número de telèfon, que no ens tornin a trucar més, que cancel·li el nostre número de telèfon de les seves bases de dades o bé que també és un dret no respondre a les preguntes que se'ns facin. I que precisament en el supòsit que aquests drets i obligacions no es donin o bé que es constati la realització de perfils amb dades sensibles, "la normativa andorrana i europea permet l'obertura de procediments administratius corresponents i, eventualment, de la imposició de sancions". Aquests principis es troben emparats en la Llei 15/2003, de 18 de desembre, qualificada de protecció de dades.

El cap de l'Agència Andorrana de Protecció de Dades, Joan Crespo, també manifesta que la normativa andorrana de protecció de dades considera que les opinions polítiques d'una persona són dades sensibles i que per tant, "mereixen un nivell de protecció superior". I que alhora, de les dades recollides per aquesta enquesta com ara, el telèfon, l'edat, el lloc de treball, el lloc de residència, i fins i tot, els enquestadors arriben a demanar el nom de la persona que contesta l'enquesta, es poden configurar perfils.

Cal recordar que aquest sondeig s'està realitzant els últims dies i que està generant molta expectació, en part per no saber qui s'hi amaga al darrere i també perquè les trucades es fan en castellà. Els enquestadors un cop el ciutadà els respon que té drets polítics al Principat, pregunten per dades personals i també demanen qüestions relacionades amb la situació econòmica o la política, així com que l'enquestat els faci una valoració dels suposats sis caps de llista que fins ara s'han anunciat per a les properes eleccions. 

Etiquetes

-

Relacionat

L’enquesta política que està indignant (o no)

Comentaris

Trending