Proposta per estudiar si es pot convertir Andorra en un centre d’interès per a pilots de motos

El pressupost de l’Estat per al 2018 recull una partida de 25.000 euros que ha rebut el suport de tots els grups parlamentaris que han de servir per fer els treballs necessaris per veure què li cal al país

Maverick Viñales practicant motocròs.
Maverick Viñales practicant motocròs.
Esportistes de renom com Maverick Viñales o els germans Espargaró ja resideixen al Principat, però molts dels professionals del motociclisme troben a faltar un circuit on poder-se entrenar fora de temporada. ¿Si es construís aquest equipament, Andorra seria un pol d'atracció per a més pilots? ¿Hi ha marge per crear un projecte de captació d'inversió al tomb del motor? Això és el que proposa que s'estudiï el conseller general Carles Naudi i la idea ha rebut el suport de la resta de formacions.

¿Pot ser el món del motor un nou esquer per atraure noves inversions al país? El fet que al país hi resideixin, entre molts altres, pilots de motociclisme del nivell de Maverick Viñales o els germans Pol i Aleix Espargaró fa pensar que Andorra pot ser una bona terra, per diverses raons -fiscalitat, seguretat, qualitat de vida, condicions ambientals per poder entrenar, proximitat relativa amb grans ciutats com Barcelona…-, on puguin assentar-se encara més professionals del motociclisme o similars. Al Consell General, almenys, així ho entenen. I per això el pressupost per al 2018 inclourà una partida de 25.000 euros per poder fer els estudis pertinents que permetin poder dir si hi ha la possibilitat que Andorra esdevingui un centre de motor o no. I si pot ser un pol d’atracció o què falta perquè ho pugui ser realment.

La iniciativa parteix d’una proposta d’ara el conseller independent massanenc integrat al grup mixt Carles Naudi. Explica que més d’una vegada ha sentit a dir, de l’entorn dels pilots que ja resideixen al Principat, que “el dia que hi hagi un lloc on trobin les condicions d’Andorra i, a més a més, un circuit on poder entrenar de forma més còmoda marxaran cap allà”. No es tracta de crear un circuit de Moto GP. No és això. Al que es refereixen és a un circuit amb les infraestructures necessàries però de terra. Molts dels pilots d’alta competició, fora de temporada, es mantenen en forma fent bicicleta -esport que practiquen tot sovint per les carreteres del país- o practicant motocròs o enduro. De fet, els germans Espargaró han arribat a apadrinar equips i tot. Quan parlen de circuit, matisa Naudi, parlen d’aquest tipus d’equipament. 

El parlamentari diu haver escoltat d'alguns dels esportistes que el dia que trobin un lloc amb les mateixes condicions que el Principat i, a més a més, un circuit, marxaran

De la idea inicial de la possibilitat d’impulsar un circuit de terra a quelcom una mica més ambiciós. “El que persegueix aquesta proposta és que es realitzin els estudis per determinar com de potent pot ser un clúster del motor i entorn a això veure si calen elements com un circuit d’entrenament -privat, suposo- que possiblement hagin de ser de terra, que és el que la majoria de pilots reclamen per poder entrenar a Andorra”, explica el conseller general. “Sembla que és un sector incipient i que li pot aportar molt al país”, hi afegeix el parlamentari, que recorda que al final no només seria pensant en atraure residents d’alta qualitat, per dir-ho així, també redundaria, potser, en formar nous valors locals.

“No hem de perdre de vista el que pot significar això de llocs de treball per al país així com el futur dels joves en el sentit que eventualment es podrien crear escoles de motor, escoles de pilots, escoles de mecànics… I això obre possibilitats els joves del país”, remarca Carles Naudi que, a partir d’aquí, es fa algunes preguntes: “En condicions fiscals, ambientals de clima, de seguretat… si ara hi afegeixes un circuit d’entrenar per als motoristes això pot arribar a ser un revulsiu perquè més pilots és vulguin ubicar al país? Entorn a  això, vindran a instal·lar-se al país representants de marques, d’escuderies, petites empreses de components!?” I conclou: “Per aixo demano que s’estudiï”.

Tots els grups parlamentaris han vist bé la proposta introduïda en forma d’esmena. I en el treball que s’ha fet en la comissió legislativa de Finances i Pressupost, els representants de totes les formacions van donar suport a destinar 25.000 euros a fer l’estudi en qüestió. Només hi va haver un petit però. Carles Naudi havia inicialment pensat que aquest projecte s’havia d’incloure sota el paraigua del ministeri d’Ordenament Territorial i finalment els representants de DA van enviar la partida a l’aixopluc del departament d’Economia, Innovació i Competitivitat.

Etiquetes

Comentaris

Trending