Proposen una targeta única per pagar aparcaments i transport públic

El pla de mobilitat també recomana penalitzar els estacionaments de curta durada amb tarifes més dures durant els primers minuts d’ús dels pàrquings

Una imatge de l'aparcament del Fener.
Una imatge de l'aparcament del Fener. Altaveu

Fer més eficaç la gestió de l’aparcament és un dels eixos en què el pla de mobilitat de la Vall central ha dividit les seves propostes per millorar la circulació a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. En aquest sentit, un de les idees que es plasma en l’informe és la creació d’una targeta única per a tots els estacionaments públics de les dues parròquies. De fet, aquest element encara podria anar més enllà i incloure la possibilitat que permeti pagar també, per exemple, els desplaçaments amb transport públic. Una altra proposta és la penalització d’aquells aparcaments de curta durada per forçar un canvi d’hàbits en la ciutadania, massa acostumada a agafar el vehicle privat per a trajectes relativament propers.

Així queda reflectit en l’estudi, al qual ha tingut accés Altaveu. El document defensa que la gestió de l’aparcament és una eina que ha de permetre a les administracions “fomentar un ús menor i més racional del vehicle privat”. En el cas de la vall central, i d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany, això remarca el pes que té “l’estacionament en destinació donada la seva eminent activitat comercial amb una atracció de desplaçaments forans”. L’estudi estableix tres mesures que entén necessari prendre per aconseguir “obtenir una distribució de l’espai més equitativa del cotxe privat amb altres modes de transport”.

Una primera proposta, que ateny directament als dos comuns és l’establiment d’una targeta de pagament única per a tots els aparcaments públics. Aquesta, de fet, no només serviria per deixar el cotxe en un estacionament. També, indica el document, podria permetre “realitzar pagaments al sistema de transport públic” i, fins i tot, “la resta de serveis públics relacionats amb la mobilitat”.

Així, el sistema permetria que “cada usuari pagui en funció de les seves rutines de transport, els quilòmetres recorreguts i la freqüència amb què utilitza els diferents serveis”. També seria possible “bonificar” a aquells que, per exemple, més recorrin als serveis públics i deixin de banda el cotxe privat. El pla indica que aquesta targeta única obriria la porta a altres sistemes d’abonament del cost, que no només l’actual de prepagament. Així, es podrien emprar altres fórmules com el post pagament (domiciliació bancària), la recàrrega per Internet o fer la gestió via mòbil.

El document també aposta per una xarxa de panells que informi de la disponibilitat de places als pàrquings de les dues parròquies, similar al que ja existeix a la capital

Com amb altres mesures incloses en el document, el pla fa una aproximació de quin podria ser el cost de tirar endavant aquest nou sistema. Aquest, no seria excessivament gran. De fet, tot just de 60.000 euros.

Una segona mesura que, a l’entendre dels responsables de l’informe, seria important tirar endavant seria la de penalitzar l’ús dels aparcaments per a curtes estones de temps. En aquest sentit, posen en relleu que, actualment, els residents a Andorra empren el vehicle privat tant “pels desplaçaments de connexió” –entre parròquies-, com pels “locals” –és a dir, de curta distància, com per exemple quan es porten els nens a l’escola o es va de compres. Sobre aquests darrers, remarquen, “cal actuar” per “reduir-ne la seva importància” i “dotar d’alternatives més sostenibles” a la vegada que es penalitza l’ús del cotxe. Així, entenen que generen molts desplaçaments que consideren que seria interessant reduir.

La fórmula proposada suposaria actuar sobre el cost dels aparcaments. Així, es posa sobre la taula la possibilitat d’un sistema de tarifes que “penalitzi aquest tipus d’operacions” mentre que es beneficiï a aquells vehicles que més temps estan aturats. És a dir, fer més cars els primers minuts d’estacionament –cal recordar que, actualment, els pàrquings comunals ofereixen com a gratuïta la mitja hora inicial-.

La tercera de les propostes, en certa forma, ja s’aplica a Andorra la Vella. En aquest cas, s’entén que s’hauria de “definir permanentment set zones d’estacionament” al nucli d’Andorra la Vella i Escaldes. Tots els pàrquings d’aquesta zona haurien de comunicat el seu estat d’ocupació a centre de control que, a la vegada, informaria els usuaris de la disponibilitat de places a cada zona. Això es faria via una xarxa de panells de senyalització variable. En concret, amb 16 plafons instal·lats a les vies principals. Cal recordar que la capital ja disposa d’un sistema similar i, per tant, en aquest cas el que caldria seria fer l’ampliació cap a la setena parròquia. El cost estimat d’aquesta actuació, segons el pla, seria d’uns 100.000 euros.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending