Prop de 600 temporers ‘atrapats’ a Andorra s’estan a Canillo

El comú i Ensisa treballen perquè els treballadors no residents que han acabat la feina al Principat puguin tenir garantit l’allotjament i la manutenció mentre no puguin tornar als seus països

Una imatge d'arxiu de Canillo.
Una imatge d'arxiu de Canillo.
Pràcticament un de cada tres temporers que han omplert el formulari que el Govern ha posat a disposició dels treballadors no residents que han acabat la temporada laboral al Principat han assegurat que hores d’ara s’estan a la parròquia. Davant d’això, i a partir de les dades facilitades per l’executiu, el comú i Ensisa, la societat gestora de les estacions de Soldeu i el Tarter, es posaran en contacte amb cadascun d’ells per avaluar la seva situació i adoptar decisions. Les dues institucions volen implementar les mesures necessàries per poder garantir allotjament i manutenció d’aquests temporers mentre no puguin tornar als seus països.

La majoria dels temporers que s’estan des del final anticipat de la temporada per culpa del coronavirus a Canillo, prop de 600, ho fan en pisos compartits segons les dades de què disposa Govern i que han estat traslladades al comú. En aquest sentit, les mateixes dades indiquen que en aquests moments resideixen a la parròquia no només són els que treballaven a Ensisa sinó que molts també ho feien en altres empreses de la parròquia (allotjaments turístics, restaurants, comerços…). 

Les dues corporacions es posaran en contacte amb tots els temporers residents a la parròquia per conèixer en quina situació es troben, pel que fa a les seves condicions d’allotjament, i determinar pels que ho requereixin les ajudes que siguin necessàries. A la vegada s’està valorant també les ajudes a implantar per facilitar la seva manutenció mentre es perllongui la seva estada a Andorra a l’espera de la seva repatriació al seu país d’origen, conseqüència de l’emergència sanitària i del tancament de fronteres. Tant el comú com Ensisa són conscients, asseguren en un comunicat, de la importància que té el col·lectiu de temporers pel sector turístic de la parròquia i del país en generalLes mesures adoptades per Ensisa pels ‘seus’ temporers

Pel que fa als temporers que han estat treballant a Ensisa, durant aquesta temporada, el passat divendres 13 de març, amb les primeres mesures decretades pel Govern que van comportar al tancament de les estacions d’esquí, Ensisa va implementar també les mesures necessàries per assegurar l’estada dels seus empleats a Andorra i garantir els seus drets laborals i econòmics, entre les quals: 

  • Pagament del salari íntegre del mes de març, amb tots els complements mensuals sencers  vacances generades.
  • Cobrament de les quitances de forma immediata a les oficines de Tarter, el dilluns posterior a l'anunci de tancament de l’estació, habilitant una oficina mòbil de Crèdit Andorrà per al pagament de les quitances en efectiu, liquidacions per transferència a comptes d'on eren titulars els temporers sense comissions, manteniment de la targeta de dèbit activa fins al 30 d’abril si no es tancava el compte i ampliació del límit diari de reintegrament.
  • Allotjament, des de principis de temporada Ensisa allotja uns 140 temporers en dos hotels, un a Canillo i un a Encamp. Des del tancament de l’estació no se’ls ha cobrat l’allotjament, i no se’ls cobrarà mentre hi continuïn allotjats fins que no puguin retornar al seu país d’origen. 
  • Bus gratuït a l’aeroport de Barcelona i gestió del bitllet en línia: a data d'avui s'han gestionat 29 bitllets; 
  • Servei permanent d'informació, assessorament i acompanyament a tot el personal. En tot moment des de l’inici de l’emergència sanitària, Ensisa ha estat en contacte permanent amb els seus treballadors per informar-los de les diferents recomanacions d’higiene i seguretat fetes pel Govern, dels telèfons i correus electrònics d’atenció de Govern i del formulari que es posava a la seva disposició per a la facilitar-los el procés de repatriació cap als seus països d’origen. També a través de Ski Andorra s’ha mantingut un contacte permanent amb el ministeri d’Afers Exteriors i el ministeri de Turisme per trametre els missatges corresponents a col·lectius de nacionalitats específiques, i s’ha coordinat amb el Cònsul de Xile alguns trasllats que han tingut lloc aquesta setmana.

     

Comentaris

Trending