Proliferen els ‘candidats pensionistes’ per a les eleccions de la CASS

Com a mínim Jacint Risco, Enric Riba i Ramon Vidal estan recollint signatures per poder formalitzar la candidatura abans del 9 de maig

-
-

Contràriament al que solia passar, i a falta encara de deu dies perquè es tanqui el període de presentació de candidats, afloren els candidats per a les eleccions a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) en la branca pensionista. Com a mínim tres parelles de candidats estan buscant firmes amb l’objectiu d’esdevenir candidats i poder agafar el relleu de Lluís Sàmper. Després de dos mandats, Sàmper no pot repetir.

La proximitat amb les eleccions generals i el fet que de forma més o menys imminent la CASS hagi d’adaptar mesures de molt calat està fent que els partits polítics, i especialment Demòcrates per Andorra (DA), es mobilitzin per tal de poder estendre els seus tentacles entre els membres del consell d’administració de la parapública que surten elegits a les urnes.

Tres candidats titulars estarien recollint firmes i tots tres compten que podran superar la xifra necessària per poder formalitzar la seva candidatura. A Jacint Risco, ja avançat per l’Altaveu, cal afegir-hi Enric Riba i Ramon Vidal. I malgrat que els dos primers són considerats propers als demòcrates -amb carnet o sense-, en l’entorn del cap de Govern, Toni Martí, s’estaria intentant convèncer (o almenys s’hauria intentat) Pilar Cortadella perquè també es presenti.

Risco, exsecretari d’Estat de Funció Pública, és un policia jubilat que tot i ser pensionista exerceix l’advocacia després d’haver estudiat Dret ja de gran. Fins fa un any aproximadament va ostentar la gerència de la FAAD, la Federació Andorrana d’Associacions de persones amb discapacitat. Enric Riba és un altre funcionari jubilat. De fet, va deixar l’administració general fa pocs mesos després d’una llarga vida, especialment, a París. 

En principi també hi haurà pugna en el col·legi dels empresaris, que molt probablement hauran de triar, almenys, entre Francesc Zamora i Josep Balielles

Va ser durant molts anys el responsable de l’oficina turística que el Principat tenia a la capital francesa (la denominada Casa d’Andorra a París) i va reintegrar-se al ministeri de Turisme quan el ministre Francesc Camp i el seu equip van decidir reformular la promoció exterior. Segons les fonts consultades, a Riba l’acompanyaria en la suplència una altra exfuncionària, en aquest cas, Montserrat Vila, lligada durant molt temps a Funció Pública.

Si Risco i Riba serien de l’entorn demòcrata o governamental, del tot independent i havent refusat algun cant de sirena quant a representació pseudopolítica seria Ramon Vidal. Vinculat al món de la radiofonia i durant molt temps integrant de l’equip de professionals d’RTVASA, acaba de superar un llarg episodi d’intervencions quirúrgiques per culpa de diverses dolences i considera que una vegada refet, és el moment de lluitar perquè els pensionistes puguin obtenir unes condicions de jubilació més dignes.

I si entre els candidats pensionistes, per poc que aconsegueixin travessar la frontera del centenar de firmes necessàries per formalitzar la candidatura, hi haurà pugna, de ben segur que entre els altres col·legis electorals (assalariats i patrons) també n’hi haurà. Si la Confederació Empresarial (CEA) ascendirà a candidat titular l’actual suplent Francesc Zamora, un altre empresari, Josep Balielles, també estaria preparant la seva candidatura. Els comicis són el 20 de juny.

Etiquetes

Comentaris

Trending