Projecte per englobar tota la recerca que es fa al país en un sol organisme

La jubilació del fins ara director de l’Institut d’Estudis Andorrans obre la porta a fer canvis en aquesta institució i fusionar-la amb d’altres

-
-
La recerca científica, en un sentit ampli, que es fa al Principat hauria de rebre durant el segon semestre d’aquest any, si no és abans, un impuls important. Sobre la taula governamental hi ha el projecte de fusionar en un sol organisme tota la investigació i la recerca que es fa al país. Encara s’ha d’acabar de definir força coses, i malgrat que la voluntat està en una fase força inicial, les fonts consultades asseguren que ja hi ha feina feta.

Casualment o no, el detonador de la conversió del sector de la recerca al Principat és la jubilació, que s’ha de produir abans de l’estiu, de l’actual director de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), Jordi Guillamet. El plantejament amb el qual s’està treballant, segons diverses fonts, és que l’esmentat IEA, amb tots els departaments i institucions que aixopluga, s’integri en un organisme la naturalesa jurídica del qual encara s’ha de definir -prou podria ser una fundació-, de la mateixa manera que també s’inclouria en aquest nou organisme des de l’Observatori de la Sostenibilitat o Actua Tech.

Dependrà en gran mesura del format jurídic que es doni a la nova entitat alguns dels processos a seguir, tot i que es dóna per fet que caldrà dur a terme alguns processos públics per, per exemple, establir els seus òrgans rectors o de direcció. No obstant això, les fonts consultades han explicat que es treballa amb la hipòtesi que el nou organisme acabi sent dirigit per Marc Pons Pons, que actualment ja dirigeix la Fundació Actua i l’OBSA.

Marc Pons Pons, actual director de la Fundació Actua i de l'OBSA té números per acabar situat al capdavant de la nova entitat

Qui, entre altres, també podria tenir un paper rellevant en el nou entramat de recerca i investigació és el politòleg Yvan Lara. Fins fa poc inspector del cos d’educació, Lara s’ha incorporat com a investigador a Actua Tech. La seva missió és fer investigació aplicada i suport a la innovació en projectes d'innovació social. En essència, almenys en una primera fase del seu treball, s’hauria de fer anàlisis relacionades amb la participació ciutadana i els valors democràtics del país, tot més o menys encaminat, entre altres coses, a treure l’entrellat de què motiva l’abstenció, per exemple.

De fet, diferents fonts han assegurat que tot i estar a la Fundació Actua, un dels rols principals d’Yvan Lara és fer assessorament a la secretaria d’Estat de Participació Ciutadana i Igualtat que comanda un altre Marc Pons, no pas l’investigador sinó l’excònsol menor d’Andorra la Vella. Fer d’assessor des d’Actua, a banda de possibles implicacions de futur, té l’avantatge, des de la posició dels responsables de l’administració, de no haver d’incrementar la nòmina de càrrecs de relació especial i no haver de fer processos de selecció públics.

 

Comentaris

Trending