El SIAD l’atenen nou llevadores i de manera rotatòria cobriran tots els centres d’atenció primària del país, més enllà que hi ha una de les professionals que pot acudir a domicili i que la informació també es pot facilitar de manera telemàtica o telefònica. El 191 és el número clau de telèfon. Malgrat que s’informa de manera àmplia sobre qüestions de salut sexual i reproductiva ningú no amaga que en gran mesura es vol donar consells en cas de voler interrompre l’embaràs.
Martínez Benazet ha esmentat els dos casos atesos, i a banda del coronavirus, també s’ha referit a la trobada amb Illa, amb qui van fer un repàs sobre els diversos convenis en matèria sanitària que mantenen les dues administracions. La voluntat, ha explicat el ministre de Salut, és poder fer un conveni marc que cobreixi la possibilitat que els veïns de l’Alt Urgell puguin gaudir de més actes mèdics dels que es poden fer ara ja sigui a l’hospital de Meritxell ja sigui amb professional del SAAS desplaçant-se a la Seu.
Si ara els ciutadans urgellencs ja acudeixen a Andorra per fer-se diàlisi, la intenció és que l’UCI de Meritxell pugui ser també la de referència per a l’Alt Urgell. Però s’ha d’establir un acord marc una vegada tant l’Ajuntament com la Generalitat ja hi estan d’acord. El govern espanyol ha mostrat una “excel·lent disposició” però vol deixar passar una mica de temps per acabar d’aprofundir en la qüestió atès que ara tots els esforços estan centrats en la gestió del coronavirus.
Martínez Benazet també ha explicat que es podria arribar a plantejar de fer acords transnacionals a diverses bandes per poder incrementar la massa crítica a atendre i poder cobrir el territori pirinenc. Podria ser el cas per resoldre la problemàtica de la radioteràpia. No obstant això, el titular de Salut ha reconegut que ara mateix no s’està en aquest estadi actualment. Amb l’antecessora d’Illa, el Govern d’Andorra ja va tractar la qüestió.
I es va arribar a la conclusió que entre l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà hi hauria una massa potencial d’usuaris d’un eventual servei de radioteràpia d’entre 20 i 25 persones, que sumades a la vuitantena del Principat que es podrien haver de tractar, donarien dues hora de feina diària a radiooncòlegs, radiofísics i altres professionals que han d’intervenir en un dispositiu d’aquestes característiques, fet que fa inviable pel moment tirar endavant un ‘projecte local’.
Comentaris