Primer revés judicial al comú de Canillo per l’acomiadament improcedent d’un arquitecte

La secció civil de la Batllia dóna la raó al tècnic urbanístic i considera que el comiat formalitzat el juny de l'any passat no va ser adequat

Comú de Canillo.
Comú de Canillo.

La corporació va acomiadar el juny passat sense motiu justificat però en el marc d’una diferència de criteris amb responsables polítics qui era cap del departament d’obres i urbanisme. Lorenzo Gabella, que s’havia incorporat a l’administració canillenca el 2008, va demandar-la abans de plegar i ara la Batllia, excepte readmetre’l, li dóna la raó i li atorga una indemnització de 58.000 euros. La decisió es pot recórrer en contra.

La secció civil de la Batllia acaba de condemnar el comú de Canillo per l’acomiadament declarat improcedent de qui fins al 16 de juny de l’any passat va ser l’arquitecte comunal, cap del departament d’obres i urbanisme i, també, representant canillenc a la comissió tècnica d’urbanisme (CTU). A Lorenzo Gabella se li va anunciar l’acomiadament poc després de reincorporar-se a la feina, el març passat, després d’una baixa mèdica. La decisió s’emmarcaria en la defensa de criteris que mantenien el tècnic i, suposadament, el responsable polític d’una de les àrees sobre les quals Gabella tenia incidència, la d’obres liderada per Rafel Casal.

La corporació canillenca va donar el preceptiu preavís i va acomiadar l’arquitecte, que havia arribat al lloc de treball el 2008 i un any després va ser confirmat com a agent de l’administració amb caràcter indefinit, per raons no causals. Encara treballant, Gabella ja va promoure una demanda que ara ha guanyat gairebé de forma íntegra en primera instància. La corporació pot recórrer contra la sentència que considera el cas com d’un acomiadament improcedent i obliga el comú a abonar a l’acomiadat uns 58.000 euros més les despeses judicials. D’aquella quantitat cal restar-li el que la corporació ja li va abonar en concepte de compensació en el marc de la liquidació. La quantitat seria una mica menys de la meitat, segons les fonts consultades, que han mostrat molta prudència en ser recurrible la resolució.

En ser un agent de l'administració de caràcter indefinit, el treballador tenia dret, en algunes qüestions, a proteccions com les que gaudeixen els funcionaris

L’única pretensió que la Batllia, amb la jutge Laura Solanes com a ponent, no ha estimat és la de readmetre l’arquitecte, com havia sol·licitat en la seva demanda Gabella. Segons les fonts, la sentència de la secció civil del Tribunal de Batlles acull els arguments del demandant, centrats en el fet que tot i que el vincle laboral amb el comú era de naturalesa contractual, el fet de tractar-se d’un agent de l’administració de caràcter indefinit fa que la normativa, en algunes qüestions concretes, l’equipari a un funcionari. Així, per exemple, garanteix el dret a l’estabilitat laboral del treballador i el dret a no ser acomiadat si no és per reubicar-lo en un altre lloc o com a resultat d’un expedient disciplinari.

Ni una cosa ni l’altra no es van donar en el cas de Gabella, a qui el comú canillenc va acomiadar com si es tractés d’un empleat sense cap dret més enllà dels establerts en el Codi de relacions laborals de forma ordinària. El dret a la readmissió, però, sí que no l’acull el fet de ser agent de l’administració. I per això no se li concedeix. Sí, però, que acollint la improcedència de l’acomiadament se li concedeix una indemnització equivalent a 45 dies de compensació per any treballat, el que dóna el resultat esmentat dels 58.000 euros que si la sentència esdevé ferma haurà d’acabar abonant el comú a Gabella.

Comentaris

Trending