Preocupació veïnal al Pas de la Casa per l’estudi que alerta de risc tòxic i cancerigen a tocar l’església

Representants del col·lectiu de comerciants i pares d’escolars de la vila encampadana es reuneixen amb la ministra de Medi Ambient per conèixer de primera ma la situació

-
-
Representants de l’associació de veïns i comerciants del Pas de la Casa i, també, responsables de l’associació de pares han mostrat aquest matí a la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, la seva preocupació per la incidència en la salut que pot tenir la contaminació del sòl, que ha estat durant molts anys subjecte a vessaments de gasoli. Un estudi sobre la zona de l’església de la vila encampadana posa de relleu que hi ha un risc potencial no acceptable de naturalesa cancerígena o tòxica només en respirar. Els pares i veïns han advertit que aquesta zona és, justament, l’única que disposen perquè els infants i no tant infants puguin dur-hi activitats a l’aire lliure.

La ministra i els tres tècnics que l’acompanyaven haurien intentat minimitzar el risc que descriu l’estudi elaborat per la firma andorrana Ecotècnic i l’enginyera espanyola Tecoman’98. I, segons fonts properes a assistents a la reunió, Calvó i els seus acompanyants haurien assegurat que en llocs oberts no hi ha perill. Implícitament, però, haurien reconegut que la situació canvia en espais tancats. Els responsables governamentals han lliurat als representants veïnals del Pas de la Casa l’informe que tenia per objecte proposar solucions de remediació del sòl. Les explicacions ministerials haurien contribuït a calmar una mica els veïns alhora, però, que han reconegut que “hi ha molts dubtes” i cal “llegir i analitzar bé l’informe, que és molt tècnic”.

Els veïns recorden a Calvó que, justament l’espai a l’entorn del temple és on més activitats sol fer a l’aire lliure la gent del poble i la titular ministerial assegura que el perill en obert desapareix

L’existència de l’estudi el va posar de relleu la setmana passada durant una sessió de control al Govern el conseller general liberal Ferran Costa. El parlamentari va agrair a la ministra que hagués afrontat de cara un problema que fa molts anys que s’arrossega, com el de les filtracions de fuel, però després va demanar, també, quines accions en matèria de salut hi havia endegades o es pensaven endegar vist que l’esmentat informe evidenciava un risc no tolerable cancerigen i tòxic. Davant d’això, la titular de Medi Ambient ja no va tenir resposta.

Aquest dimarts, Calvó hauria explicat als veïns que les obres de descontaminació del sòl, justament, per la zona de l’església. “Però no sabem ni com ni quan”, han indicat les fonts veïnals consultades, que han recordat que la ministra i els responsables governamentals els han explicat, com ja es va dir també en seu parlamentària, que cada responsable de terreny ha d’assumir el cost dels treballs. Així, és el comú qui ha d’executar les obres. Per mirar de dissipar més interrogants, els veïns ja han sol·licitat una entrevista amb el comú per tal que els informin sobre el pla d’actuació que hi hagi previst. Si és que està previst.

Els ciutadans demanen que es facin més estudis per aprofundir sobre els riscos que comporta la contaminació del sòl producte dels vessaments de gasoil 

Els representants veïnals també han demanat a la ministra que es facin més estudis com el que ha determinat el risc cancerigen i tòxic a l’entorn de l’església per a d’altres zones del Pas de la Casa atès que “de vessaments de gasoil n’hi ha hagut molts i durant molts anys”. Les mateixes fonts han recordat que els darrers anys, el lloc on més es van concentrar les fuites de fuel va ser a l’entorn del centre esportiu. I tractant-se d’un equipament tancat i d’alt ús, si els resultats són iguals que els de l’església hi hauria un veritable problema.

-

Relacionat

Un estudi alerta de risc tòxic i cancerigen a l’entorn de l’església del Pas per la contaminació que pateix el sòl

Comentaris

Trending