Acció Feminista titlla de “persecució” d’Estat el procés judicial contra Vanessa Mendoza

L’entitat es posiciona en contra del judici a la presidenta d’Stop Violències, afirma que el Govern “atempta contra la lliberta d’expressió” de la processada i torna a defensar la legalització de l’avortament a Andorra

Comentaris

Campanya d'Acció Feminista pel judici a Vanessa Mendoza.
Campanya d'Acció Feminista pel judici a Vanessa Mendoza. Acció Feminista

Acció Feminista assegura que amb el procés judicial contra la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, el Govern “està atemptant contra la llibertat d’expressió” de l’activista. En un contundent comunicat emès aquest diumenge, remarquen que l’executiu “marca un precedent al país de persecució a una defensora dels drets de les dones” que és “contrari a la democràcia i a l’exercici de les llibertats de totes les ciutadanes”.

L’entitat feminista s’ha manifestat aquest diumenge sobre el judici que se celebrarà aquest dilluns contra la presidenta d’Stop Violències i ho ha fet per deixar clar que estan “en contra” del procés l’afecta perquè “tal com hem manifestat anteriorment en reiterades ocasions” no comparteixen els “processos penals a activistes i persones que defensen els drets humans a Andorra”.

“El Govern està atemptant contra la llibertat d’expressió de la presidenta d’una associació ciutadana”, afirmen

Així, afirmen que amb el procés judicial que ha tingut lloc durant quatre anys i el judici que tindrà lloc el proper dilluns 4 de desembre “el Govern està atemptant contra la llibertat d’expressió de la presidenta d’una associació ciutadana”. I fins i tot van un pas més enllà, remarcant que “el Govern ha marcat un precedent al país de persecució a una defensora dels drets de les dones i, concretament, del dret fonamental a l’avortament, que és contrari a la democràcia i a l’exercici de les llibertats de totes les ciutadanes; un procés que ha generant por i inseguretat jurídica a totes les persones que lluitem pels drets de la dona, i concretament, per la legalització de l’avortament”.

Des del seu punt de vista, l’Executiu ha fet el contrari d’allò que demanen els organismes internacionals i la comissionada europea de drets humans Dunja Mijatović, que és garantir un entorn propici per al treball de les defensores dels drets de les dones.

Acció Feminista ha aprofitat per recordar que el Govern “no està respectant els convenis internacionals ratificats” pel Principat en matèria de drets humans, com la Convenció europea per la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals (CEDH), el Conveni per a l’eliminació de la discriminació discriminació envers les dones, o la Declaració de Beijing del 1995.

Recorden que el Govern “no està respectant els convenis internacionals ratificats” pel Principat en matèria de drets humans

Alhora, insisteixen que tal com va dir l’Oficina de l’Alt Comisionat de les Nacions Unides pels Drets Humans (OHCHR) el 2018, “l’avortament segur és un dret directament vinculat a la dignitat i a l’autonomia de les dones. [...] Negar a les dones l’accés als serveis que només elles necessiten i no atendre les seves necessitats específiques de salut reproductiva és intrínsecament discriminatori, i la discriminació basada en el gènere en l’administració dels serveis mèdics viola els drets humans i la dignitat de la dona.” Prohibir la interrupció de l’embaràs en els casos de risc per a la vida de la dona, violació, incest o danys greus per al fetus és, directament, “maltractament institucional”, diuen.

Finalment, reiteren que des d’Acció Feminista segueixen reivindicant “l’avortament legal, segur i gratuït” i que “llibertat i no-discriminació són dos principis que ni es compleixen ara a Andorra, ni es compliran si es despenalitza l’avortament sense reembossament econòmic”. Per això reclamen que “l’avortament és un dret fonamental que Andorra ha de garantir amb urgència” i demanen “prou maltractament institucional. Prou solucions arcaiques. Prou d’atemptar contra drets i llibertats”.

Comentaris (19)

Trending