Vicenç Mateu i Jordi Alcobé entren en les travesses consolars d’Escaldes i Canillo

El moviment de situar l’ambaixador i exsíndic com a secretari general de Demòcrates es llegeix com una tornada a casa en vista a les comunals mentre que l’exministre ja s’ha vist amb Camp després de la renúncia d’aquest i el tancament del tot del cas judicial que l’esquitxava pot facilitar la seva decisió

Vicenç Mateu i Jordi Alcobé en sengles imatges d'arxiu.
Vicenç Mateu i Jordi Alcobé en sengles imatges d'arxiu. ARXIU

Els demòcrates d’Escaldes i de Canillo han de buscar cap de cartell per a les comunals. I dos noms apareixen ja en l’horitzó. En el cas escaldenc, no ha passat desapercebuda la designació de l’ambaixador Vicenç Mateu com a nou secretari general del partit, una decisió que podria portar associada altres objectius. I els canillencs pensen en l’exministre Jordi Alcobé com una ferma alternativa per agafar el relleu de Francesc Camp, que ja ha anunciat formalment que no concorrerà a la reelecció.

A Escaldes és clar que Miquel Aleix no repetirà com a candidat demòcrata a cònsol. I dels tres actuals consellers a la minoria, l’únic que apareix a les travesses, o que hi apareixia fins ara, és Jordi Vilanova. Amb tot, no se’l veu amb prou presència per liderar la candidatura, encara que sí que podria tornar a estar en un lloc destacat de la llista oimés quan ha estat un dels pilars de l’oposició. També apareix a la travessa l’exconsellera comunal i actualment presidenta del comitè parroquial taronja, Sandra Tomàs.

Amb l’exministre de Finances Eric Jover totalment descartat després que alguns el situessin com una possibilitat just quan va abandonar el ministeri per l’afer dels impostos no abonats, l’aparició de l’exsíndic general com a secretari general de Demòcrates es llegeix fins i tot en clau interna com un “moviment” per acostar novament Mateu a Andorra -des que va deixar la sindicatura s’està majoritàriament a Madrid, des d’on lidera la legació diplomàtica andorrana a Espanya- i situar-lo al capdavant de la candidatura demòcrata. Un tàndem amb Tomàs no seria descartable.

Els noms de Sandra Tomàs, actual presidenta del comitè parroquial demòcrata escaldenc, o el conseller a la minoria Jordi Vilanova també estan sobre la taula; mentrestant, i d’acceptar, l’economista canillenc faria tàndem amb Marc Casal

I a Canillo, Camp i Alcobé ja han mantingut contactes. De fet, es van trobar l’endemà mateix que l’actual cònsol major fes públic que el 31 de desembre plegarà i no s’haurà presentat a la reelecció. L’exministre d’Economia i Territori sempre ha estat un pes pesant de la política canillenca. I ja el 2019 el seu nom s’havia posat sobre la taula. Que l’afer judicial relacionat amb BPA i que l’esquitxava -encara que va aconseguir que se’l deixés al marge i s’arxivés la causa per a ell- encara cuegés no ajudava gens. Més enllà del fet que estigués cremat per a la primera línia política, justament, pel fet d’haver hagut de dimitir per aquell cas.

Ara la situació podria ser diferent atès que aquella causa ja està definitivament jutjada i tancada. I Alcobé n’ha sortit totalment indemne. Caldrà veure si personalment està disponible, però diverses fonts de l’entorn demòcrata canillenc el veuen amb possibilitats i serviria per tancar files i no deixar escletxes obertes per a una eventual formació d’una llista alternativa que pogués arreplegar el descontent que hi ha a Canillo. A més, si Alcobé donés el seu ‘sí’ això també facilitaria un perfecte encaix amb l’actual cònsol menor.

Jordi Alcobé i Marc Casal mantenen una sòlida relació personal des de fa moltíssims anys. I han fet diversos projectes junts, especialment de recerca històrica a la parròquia, per exemple. L’entorn demòcrata no veu Casal com a número 1 de la candidatura i malgrat que el cònsol menor està disponible per repetir, no és clar que en funció de qui pugui encapçalar la llista, Casal quadri. Amb Alcobé no hi hauria aquest problema. Tots dos encaixarien com a 1 i 2.

Comentaris (27)

Trending