L’USdA rep les paraules de Macron com un toc d’atenció per la situació social i econòmica d’Andorra

Després que el copríncep francès avisés que, en el marc de l’Acord d’Associació, s’hauria de treballar aquests aspectes, la Unió destaca que són les dues grans assignatures pendents del Govern

Espot i Macron, durant la visita del Copríncep francès a Andorra.
Espot i Macron, durant la visita del Copríncep francès a Andorra.

El president de la República francesa i Copríncep, Emmanuel Macron, va dirigir ahir unes paraules a la ciutadania i al mateix Govern amb motiu de la festa de la Constitució. A la seva salutació incloïa la necessitat de treballar en avenços laborals i sindicals, sobretot emmarcats en l’acord d’associació que s’està portant a terme amb la Unió Europea. En aquest sentit, la Unió Sindical (USdA), no veu més que un toc d’atenció sobre la situació actual que es viu al país amb les dues “grans assignatures pendents” com són la situació laboral, sindical i social.

“Als polítics andorrans els hauria de caure la cara de vergonya de què els diguin de fora que dins del marc de l’Acord d’Associació s’ha de tindre en compte els avenços sindicals i socials”, afirmen des de l’USdA. La Unió ha rebut les paraules de Macron com un clar toc d’atenció enfront d’una situació que ells ja porten temps denunciant. “En un país on no hi ha comitès d’empresa, on els sindicats són purament residuals, on la patronal i el Govern actuen de la mateixa manera perquè són el mateix, les seves paraules tenen tot el seu sentit”.

D’aquesta manera, des de l’USdA han remarcat que l’avís de Macron hauria de servir per tal de treballar en la gran assignatura pendent, “no únicament d’aquest Govern, sinó de tots els que hi ha hagut fins avui dia”. D’una banda, des de la Unió remarquen el poc paper que tenen els sindicats, les empreses i treballadors a l’hora de prendre decisions que els impliquen directament. Asseguren que, a tot arreu, es tracta d’un consens al qual s’arriba des de les empreses, i que l’Executiu és qui pren la decisió “però beneïts per patronals i sindicats”.

Macron saluda els consellers generals durant la seva visita al Principat, el 2019.

Relacionat

Macron avisa que l’acord amb la UE ha de comportar avenços en matèria laboral i sindical

De l’altra banda, l’USdA afirma que la situació actual del país és gairebé insostenible. “Tenim pensions completament fora de lloc”, expliquen, tot remarcant que “tenim un salari de 1.200 euros i paguem lloguers de 1.500 i 1.800 euros”. Comparen, també, l’evolució que s’ha tingut a Espanya pel que fa al salari mínim interprofessional, “que estaven un 30% per sota i ja ens han passat la mà per la cara amb les 14 pagues”. Fent resum, asseguren que “amb poc ens donem compte de quina és la dimensió social i laboral que té Andorra”, posant d’exemple el salari medià, “que indica que el 50% de la població cobra molt, i l’altre 50% molt poc”.

“El Govern i tot el Consell General al complert hauria de començar a veure què hem de fer”, asseguren, “hi ha d’haver un canvi radical en les lleis socials i laborals d’aquest país”. Sigui dintre del marc de l’Acord d’Associació o no, l’USdA secunda les paraules de Macron, sobretot en el sentit de modernitzar l’economia i de fer avenços que equiparin el país amb altres que tenen, fins i tot, un PIB inferior. Afirmen que ho porten reclamant molt temps, i que es fan “oïdes sordes i es dóna l’esquena a la població andorrana”. L’efecte d’això és que la societat, cada cop més, se sent poc vinculada a la política del país. Malgrat tot, des de la Unió insten a tothom a què “s’impliqui i lluiti pels valors que creguin necessaris”.

Comentaris (1)

Trending