Tret de sortida demòcrata a pactar les llistes parroquials amb qui sigui excepte PS i Concòrdia

El dubte principal que hi ha en l’executiva de la formació taronja és triar, si escau, entre Liberals i Progressistes-SDP a Andorra la Vella, però la direcció avala aliances asimètriques amb l’únic objectiu de guanyar

Un moment de la darrera executiva demòcrata.
Un moment de la darrera executiva demòcrata. DEMÒCRATES

La línia vermella de Demòcrates és el Partit Socialdemòcrata (PS) i Concòrdia. Amb aquestes dues formacions el partit taronja no hi vol saber res -s’entén que amb un grup ara del tot minoritari com Andorra Endavant ja no hi cabia cap mena de possibilitat de conversa- en vista a les imminents eleccions generals. Per la resta, i en relació a les circumscripcions parroquials, tot és possible i tot està gairebé per fer. Formalment, ha estat ara quan la direcció del partit presidit per Xavier Espot ha donat llum verd als comitès locals a negociar les aliances.

Excepte amb el PS i Concòrdia, els grups parroquials poden arribar a enteses amb qualsevol formació. Per tant, es dona per fet que hi pot haver pactes asimètrics, que és el que en certa manera Espot sempre ha defensat. L’executiva demòcrata es va reunir aquest dimarts al vespre, en una cita convocada abans que saltés a la palestra l’escàndol tributari del ja ex-ministre Eric Jover, i es va constatar que la realitat de cada parròquia és diferent. Per tant, via lliure als pactes.

A la circumscripció nacional es dóna per fet que s’anirà en solitari. I ni tan sols està clar si s’integrarà ningú de Ciutadans Compromesos, que pot mantenir-se en l’òrbita parroquial. A ningú no se li escapa que consellers actuals com Ester Molné o David Montaner, que ja van anar a la llista nacional el 2019, són un bon lligam entre taronges i CC. En fi, ara la clau roman a les territorials. I es tracta, segons les fonts, “de guanyar com sigui”.

Hores d’ara sembla clar que l’opció preferida per Encamp és Liberals i a Escaldes, Acció sempre que Marc Magallon, actual parlamentari, sigui el candidat de la formació que lidera Judith Pallarés. On hi ha dubtes ferms és a Andorra la Vella, on no està clar si pactar amb Liberals o Progressistes-SDP. Els contactes formals s’inicien d’immediat. D’oficiosos ja fa dies que n’hi ha. Però una aliança a tres sembla impossible perquè només hi ha dos llocs elegibles i totes les formacions volen garanties de cadira.

DATA ELECTORAL

La reunió de la direcció demòcrata va ser força tranquil·la malgrat la ‘tempesta Jover’. Certament, Espot, que no era a la reunió, està nerviós i encara ara, segons algunes fonts, tindria dubtes. Hi ha dosis de neguit i tensió. Vaja, que encara podria fer marxa enrere en funció de si apareixen alguns draps bruts més. En tot cas, formalment aquesta qüestió no va ser matèria de debat.

Com tampoc no es va explicitar la data electoral però segons les fonts, la data anirà entre la Copa del Món d’esquí (19 de març el dia fort de les finals finals) i la Setmana Santa. En aquest marc no és complicat, segons els consultats, saber quins diumenges queden lliures i, en conseqüència, “el 26 de març és molt viable” malgrat que no definitiu. Ni molt menys.

Comentaris (19)

Trending