Terceravia i Unió Laurediana llancen la tovallola

Després d’una trobada dijous i múltiples contactes aquest diumenge que no permetien tancar ni tan sols una candidatura a Sant Julià, la formació liderada per Josep Pintat ha renunciat a concórrer a les eleccions

Els tres consellers de Terceravia en el seu escó parlamentari.
Els tres consellers de Terceravia en el seu escó parlamentari. terceravia

Sorpresa d’última hora. I majúscula. Poc abans d’aquesta mitjanit ha arribat la confirmació dels pitjors auguris que ventaven des de Sant Julià i cap arreu del país. Terceravia entra en via morta. Ni la formació en l’àmbit estatal ni tampoc el seu embrió parroquial, Unió Laurediana, no concorreran a les eleccions del 2 d’abril. Un cop fort i que, alhora, pot jugar a favor dels Demòcrates.

Després d’una trobada dijous i múltiples contactes aquest diumenge que no permetien tancar ni tan sols una candidatura a Sant Julià, la formació liderada per Josep Pintat ha llançat la tovallola. L’anunci s’ha fet a través d’una carta firmada per l’esmentat Pintat i pels també consellers generals fins ara Joan Carles Camp i Oliver Alís, que es perfilava com a candidat a la territorial laurediana. També firma el comunicat Carles Verdaguer com a president d’Unió Laurediana.

Entre altres coses, la carta manifesta que “en un moment polític difícil i complex, considerem que és important tenir una posició clara i coherent per servir I'Estat, sense caure en les temptacions partidistes. No compartim la política que busca les cadires a qualsevol preu, que pot perjudicar el país” i hi afegeixen que “sabem que aquesta decisió és complexa i dura, però creiem que es l'adequada per aportar propostes en el futur”.

EL PERQUÈ DE LA DECISIÓ

“Servir Andorra mereix respecte i serenor”, conclou l’escrit abans de donar les gràcies a aquells que han fet suport fins ara a la formació. En la comunicació signada per Pintat, Alís, Camp i Verdaguer, s’hi explica que “aquesta decisió s'ha pres després de valorar totes les opcions en el marc d'aquest període preelectoral, basant-nos en la coherència i integritat de les nostres posicions polítiques”.

“En la darrera sessió del Consell General, el 31 de gener del 2023, vàrem enunciar quina seria la nostra postura per encarar aquestes eleccions, postura basada en l’experiència viscuda al llarg d'aquesta dura i difícil legislatura”, mantenen quatre de les cares visibles del projecte originat a Sant Julià i amb extensió principal a la Massana. “Les propostes que Terceravia i Unió Laurediana podria presentar-vos, havien de tenir com a objectiu fomentar la cooperació i la unió, per afrontar els reptes del futur amb l’únic i exclusiu objectiu d’assolir el millor per Andorra”.

“Creiem fermament en les posicions preses i defensem la coherència i integritat de la nostra acció política, encara que això pugui ser controvertit o generar malestar”

Terceravia considera que aquesta cooperació i unió no és plausible. O, almenys, en paraules que la formació recull en el comunicat, “després de moltes accions i esforços, constatem que aquesta premissa no es dóna en aquest moment” i acaben afirmant que “creiem fermament en les posicions preses i defensem la coherència i integritat de la nostra acció política, encara que això pugui ser controvertit o generar malestar”.

I tot plegat ha conduït a la decisió, incompresa per una part de l’electorat de la formació, però que altres sectors del mateix moviment veien a venir, de tirar la tovallola. De renunciar a presentar-se a les eleccions. Aquest cap de setmana de reunions i contactes no ha fet reeixir res. I el fet d’anar dilatant la situació ha portat al desencant d’algunes de les persones que en altres moments van apostar per Terceravia.

De fet, a més, tampoc no hi havia un líder clar. Per raons diverses, Josep Pintat ja havia mig decidit que faria un pas al costat. I cap de les altres opcions -des de Joan Carles Camp a Josep Majoral passant per Marc Pintat o Ferran Mirapeix- tampoc no han acabat de quallar. A això, a més a més, s’hi ha afegit que la fractura a Unió Laurediana no permetia ni tan sols tancar llista a Sant Julià, on ja hi havia quatre candidatures més configurades.

Comentaris (14)

Trending