La taxa del diòxid de carboni s’aplicarà inicialment només als cotxes més contaminants

Els plans preveuen una implementació gradual i que, en un futur, també pugui demanar-se a les empreses que generin més emissions

Naudi, Enseñat i Costa, en els instants previs a la roda de premsa.
Naudi, Enseñat i Costa, en els instants previs a la roda de premsa. G. P.

Una de les primeres lleis que caldrà abordar emmarcada en el programa Horitzó 2023, la reformulació del full de ruta del Govern per adaptar-se a les conseqüències de la crisi del coronavirus, és la que instaurarà una taxa sobre les emissions de diòxid de carboni. Inicialment, els grups de la majoria parlamentària i el Govern entenen que s’ha de limitar a aquells vehicles més contaminants, al mateix temps que es potencia la renovació del parc automobilístic i l’expansió del cotxe elèctric. Més endavant, però, es planteja aplicar-la també a empreses especialment contaminants.

Així ho han explicat els presidents dels Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos, els grups que donen suport a l’executiu. Des de la bancada ‘taronja’, Carles Enseñat ha revelat els plans amb relació a la taxa sobre el diòxid de carboni, que “es presentarà en breu”, i “serà gradual al llarg dels anys”. La idea “no és anar al màxim des d’un primer moment” i, per tant, “d’inici, no taxar tots els cotxes sinó només els més contaminants”. També, en posteriors modificacions legislatives “es podria aplicar a empreses que generin més diòxid de carboni”.

Els grups de la majoria avancen la tramitació d’una llei òmnibus sobre l’agricultura i Carles Enseñat admet que es valora si és factible impulsar el cultiu de cànnabis per a fins exclusivament medicinals

La voluntat és “fer més atractiva la compra de cotxes elèctrics o l’aposta per les energies renovables” i, per tant, “anar encarint allò que més contamina”. Sobre la recaptació, ha indicat que la idea és que una part reverteixi en polítiques mediambientals. Una altra, en “ajudar a muscular financerament l’Estat”. Enseñat ha recordat que “cal pagar la factura de la Covid-19”.

Els parlamentaris han desgranat les diferents accions del programa Horitzó 2023, especialment aquelles que fan referència a l’activitat al Consell General. Entre elles, hi figura una llei òmnibus que ha de permetre adaptar l’agricultura al segle 21, sobretot amb l’entrada de nous cultius. Entre ells, no s’ha descartat el cànnabis, tot i que ha deixat clar que cal anar amb peus de plom amb aquest projecte. Per ara, “estem estudiant com ho han fet altres països” a la vegada que ha advertit que tot s’ha de centrar a l’àmbit medicinal. Qualsevol altre, ha remarcat, podria suposar problemes diplomàtics, especialment amb els Estats Units. També ha apuntat que la idea aixeca interès tant entre els mateixos pagessos com entre els tabaquers, de cara a assegurar que el sector continua sent rendible econòmicament.

Enseñat també ha avançat que es presentarà una llei d’impacte ambiental. Un nou intent, cal dir, d’una regulació de la qual fa anys que es parla i que compta ja amb diversos texts que han arribat a la cambra però no han culminat la seva tramitació.  

Ferran Costa deixa clar que es vol assolir un pacte d’estat per les pensions, però que si no és possible tiraran pel dret i la majoria farà els canvis legals que consideri escaients

Per la seva banda, el liberal Ferran Costa ha avançat les iniciatives legislatives en matèria de benestar social, entre elles la que permetrà la creació de l’Institut de l’Habitatge, una problemàtica que “no deixarem a l’arbitri dels cicles econòmics”. També ha deixat clar que es buscarà un pacte d’Estat per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions però que, si no es pot assolir, la voluntat és que abans del 2023 la llei estigui canviada per assegurar la viabilitat futura a mitjà i llarg termini de les prestacions de jubilació.  També hi ha feina a fer en l’àmbit cultural, amb la llei de mecenatge i la de l’estatut de l’artista.

El pilar econòmic també portarà treball als grups parlamentaris. “Hem de dinamitzar més l’economia”, ha apuntat el conseller general de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi. “Si no volem fer pujar la pressió fiscal, ha de fer créixer l’economia per poder pagar la factura de la Covid”, ha indicat. Cal, ha manifestat, “crear nous sectors, que aportin més riquesa, talent i inversió”. Entre altres accions, ha recordat, hi ha la creació d’una zona franca així com l’aposta ferma per la simplificació administrativa, les candidatures a la Unesco o el canvi de la legislació sobre immigració per “atreure inversors i persones que vulguin treballar des d’Andorra”.

Comentaris (6)

Trending