Suñé avisa que l’habitatge i el poder adquisitiu seguiran marcant l’inici de la pròxima legislatura

La síndica general també fa una crida a la “reflexió” sobre el volum de textos que arriben al Consell, tant per la necessitat d’adaptació de tota la societat com pel fet que puguin ser treballats amb prou cura

La sindica general, Roser Suñé, durant el seu discurs.
La sindica general, Roser Suñé, durant el seu discurs.

La síndica general, Roser Suñé, ha fet una crida a prioritzar, en els pròxims mesos, el treball per afrontar les problemàtiques més importants del moment actual per als ciutadans, com són l’augment de preu i l’accés a l’habitatge. En el seu darrer discurs com a màxim representant del Consell General, ha avisat que tots dos afers s’hauran de continuar tractant la pròxima legislatura. A la vegada, ha demanat “reflexió” sobre el volum de lleis i altres textos que arriben a la cambra i ha lamentat que, massa vegades, els debats no han servit per canviar les posicions fixades a l’avança.

Així ho ha manifestat Suñé durant el discurs que ha servit per tancar la tradicional sessió de Sant Tomàs, enguany ja amb “el retorn a una normalitat que vàrem perdre per la pandèmia”. Per tant, s’ha tornat a celebrar a Casa de la Vall i es podrà fer la fotografia habitual d’autoritats a les escales de Casa de la Vall. És, probablement, la darrera al·locució de la síndica abans de la convocatòria d’eleccions.

“No hem pogut anar més enllà de posicions dialèctiques fixades a l’avança perquè tots nosaltres som, en certa manera, ostatges d’allò que pensem que els altres esperen de nosaltres”; és el “sentiment agredolç amb què marxarà la síndica general

Uns comicis que, ha avisat, canviaran els integrants de la cambra, però no els principals problemes que hauran d’afrontar. Tot i els “desafiaments enormes” que caldrà afrontar en el futur vinculats a la “crisi climàtica”, Suñé ha volgut remarcar que hi ha afers “més importants del dia a dia” pels quals ara “ens interpel·la la ciutadania” com són l’augment de preus i la situació de l’habitatge. Per això, ha demanat als actuals consellers generals però també als futurs que “aquests àmbits continuïn tenint un lloc bàsic en la gestió” del parlament que sorgeixi de les eleccions.

Abans d’aquesta advertència, també n’ha volgut fer una altra: cal “reflexionar sobre la quantitat de textos i la capacitat que tenen les administracions del país de fer-hi front amb el desplegaments reglamentaris que suposen”. I, també, el fet que “la discussió d’aquests continguts és la raó de ser d’aquesta seu i el procés ha de ser curós amb els mecanismes escaients que permetin escoltar totes els veus”, ja que “la bona feina necessita dedicació i recerca”.

A l’hora de valorar la feina realitzada, Suñé ha volgut defensar especialment aquelles iniciatives en l’àmbit de les persones. Entre elles, justament la Llei de la persona i la família, ara protagonista de la sentència del Constitucional que indica que diferenciar entre matrimoni canònic i casament civil suposa una discriminació. I també la de protecció civil, la d’economia circular o la de contractació pública. I, malgrat això, no ha amagat que marxarà amb un “sentiment agredolç”.

En concret, el d’haver viscut molts debats on el guió estava cantat, sense que cap partit variés o modifiqués al final la seva postura. “No hem pogut anar més enllà de posicions dialèctiques fixades a l’avança perquè tots nosaltres som, en certa manera, ostatges d’allò que pensem que els altres esperen de nosaltres”, ha comentat.

Per això, de cara al futur, s’ha permès expressar una demanda o desig -com es vulgui veure. “Em permeto convidar tothom, tants als consellers actuals com als futurs, de trencar aquests marcs mentals tant com puguin”, ha reclamat. I és que ha defensat que “la gestió del nostre país s’enriqueix quan som capaços de diàleg constructiu”.  

Comentaris (12)

Trending