SDP vol buscar una “confederació” d’un “refundat” centreesquerra de cara a les generals del 2027

La formació confirma Josep Roig com a nou president en substitució de Jaume Bartumeu, amb Aaron Comella com a secretari d’organització i aposta per una “confluència social i política” per presentar un projecte que la ciutadania percebi com a vàlid

Josep Roig i Jaume Bartumeu han compartegut després de l'assemblea.
Josep Roig i Jaume Bartumeu han compartegut després de l'assemblea.

Els afiliats a Progressistes-SDP han validat la nova direcció de la formació, encapçalada per Josep Roig com a president i per Aaron Comella com a secretari d’organització. Els nous dirigents aposten de forma clara per una “refundació” del centreesquerra del país de cara a poder presentar un projecte amb garanties a les pròximes eleccions generals, previstes pel 2027. El procés, ha indicat Roig, ha de passar per “una confluència social i política”, amb una clara intenció de reforçar la presència a les parròquies, que acabi esdevenint “una confederació” de cara a aquests comicis.

L’assemblea nacional de Progressistes-SDP tenia com a un punt clau la renovació de la direcció. Com havia avançat Altaveu, l’única candidatura presentada ha estat la liderada per Roig com a president, que relleva en el càrrec a un Jaume Bartumeu que ha volgut deixar clar que aquest “pas al costat” no suposa pas un abandonament de la política. Comella queda com a segon de la formació en una comissió de política nacional que afronta un gran repte de cara al futur. Directament, s’ha parlat de la necessitat de “refundar” l’espectre de centreesquerra i progressista del país.

“Aquest procés ha de passar per una confluència social i política i resultar en una mena de confederació que defensi el model de l’Andorra que volem”, ha avançat el nou president d’SDP. El camí ha de portar a un destí clar: que d’aquí a quatre anys “la ciutadania pugui percebre que som capaços de dur-lo a la pràctica”. En aquest sentit, ha remarcat que “ja hi ha un primer pas fet”, amb l’aliança electoral amb el Partit Socialdemòcrata que va apostar “per un bon programa electoral que, segurament, no hem estat capaços de traslladar a la gent”.

Josep Roig i Aaron Comella.

Relacionat

Josep Roig i Aaron Comella lideraran la nova direcció de Progressistes-SDP

Per això, s’entén que “cal incentivar i afavorí aquesta confluència d’idees” i, sobretot, fer-ho “a nivell territorial i de les parròquies”. En aquest sentit, s’ha constatat amb els resultats electorals que la implantació local “és clau” de cara a poder plantar cara en els futurs comicis. “Demòcrates la tenia i nosaltres no”, ha reconegut Roig. Per això, “hem de buscar estructures que siguin flexibles i transversals, com ara plataformes o grups de reflexió on es puguin sumar associacions, entitats o persones independents amb un programa que pot ser de mínims, basat en aquesta Andorra progressista i social, embrancada amb Europa”.

En la ponència presentada juntament amb la candidatura, Roig indica que cal “convergir amb tots les forces polítiques, sindicals, entitats i moviments de la societat civil que no poden compartir ni comparteixen les polítiques del Govern de DA”. De fet, es remarca que al llarg d’aquests dotze anys al poder “no han estat capaços de resoldre les principals problemàtiques que afecten bona part de la societat”.

Roig i Comella a banda, la resta de la comissió política nacional la conformen Meritxell Pujol, Najim Aourhaghe, Alain Mateu, Cristina Montolio, Marc Nogués, Marian Sanchiz, Àngel Subirats i Elisabet Zopetti. Tot i que era l’única candidatura, no ha rebut pas un suport unànime dels afiliats. Segons les fonts consultades, hauria hagut un percentatge elevat de vot en blanc en la votació.

En aquest procés, com s’ha dit, es creu que un bon punt de partida és l’acord amb què SDP va concórrer conjuntament amb el PS a les eleccions. En aquest sentit, Roig ha destacat que “la coordinació” entre totes dues forces ja funciona i “les reunions s’estan fent”. Per tant, “aquest primer element de diàleg, de mirar de trobar aquesta confluència d’idees ja l’hem iniciat”. Per a Progressistes, ha apuntat, aquestes trobades són claus “perquè són el vincle que tenim amb el nostre grup parlamentari, que també és nostre”.  

Comentaris (13)

Trending