La retallada salarial als alts càrrecs s’aplicarà només entre juny i desembre

El text inclou els dirigents del Consell Superior de la Justícia i els magistrats del TC però, en el cas del personal especial o de lliure designació només a qui percebi més de 4.000 euros bruts mensuals

La llei haurà de ser aprovada pels consellers generals, que també patiran la retallada.

La reducció salarial als càrrecs electes i de lliure designació de les diferents administracions i de les entitats públiques durarà només set mesos: de juny a desembre. A banda de parlamentaris, membres de l’executiu o cònsols i consellers comunals, la tisorada també afectarà els dirigents del Consell Superior de la Justícia i els membres del Tribunal Constitucional. Pel que fa al personal de relació especial, la retallada es patirà a partir dels 4.000 euros de sou brut.

Així queda fixat en l’esborrany del text que ha treballat el Govern i que s’ha de tramitar en pocs dies al Consell General. El projecte legislatiu, entre altres, té per objecte “reduir els salaris dels càrrecs electes i de lliure designació que treballen prop de les administracions públiques i les altres entitats públiques, com a mesura de contenció econòmica destinada a pal·liar els efectes de la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2”.

Això implica el mateix Govern, el Consell General i els comuns, però també les societats públiques participades, com ara Andorra Telecom o FEDA, i altres entitats que depenguin pels seus pressupostos de l’aprovació de la cambra parlamentària, entre elles el Consell Superior de la Justícia (CSJ) i el Tribunal Constitucional.

La mesura afectarà totes les administracions, però també les entitats de dret públic, com ara Andorra Telecom, FEDA i aquelles que depenen del Consell General per a l'aprovació del seu pressupost

Ara bé, serà una retallada salarial, inicialment, limitada en el temps. L’esborrany fixa que afectarà “les retribucions corresponents als mesos de juny al desembre del 2020” i que inclourà la paga extra d’aquest darrer mes, si és que es percep.

La reducció salarial, els percentatges de la qual no queden definits en l’esborrany, afectarà segur a diferents alts càrrecs. Pel que fa a l’executiu, al cap de Govern, als ministres, els secretaris d’Estat, el secretari general, els caps de gabinet i protocol i tots els ambaixadors. Als comuns, a tots els cònsols i consellers. I en l’àmbit de la cambra legislativa, a tots els parlamentaris i al secretari general.

També veuran reduïdes les seves remuneracions el president, el vicepresident i altres membres del CSJ així com els magistrats del TC. La mesura s’amplia, a més, a les secretaries generals de tots dos òrgans.

Pel que fa als càrrecs de lliure designació, els assessors o el personal de relació especial, sigui de Govern, comuns o altres entitats públiques, la davallada del sou es farà únicament a partir dels 4.000 euros bruts mensuals. Si es cobra menys, no es veuran afectats. Si el salari és superior, el percentatge dependrà d’una graella amb tres trams: de 4.000 a 5.000, de 5.000 a 6.000 i més de 6.000.

L'esborrany, però, no fa cap referència a quina serà la destinació dels diners que s'estalviïn amb la mesura. La volutat de Govern i grups de la majoria, expressada en la sessió de control de dijous, és que es transfereìxin per fer front a millores salarials del personal del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària. 

La retallada als alts càrrecs es destinarà a millorar els salaris del personal del SAAS