El PS vol fixar per llei que es destini un 0,5% del PIB a la recerca i la innovació

La formació es mostra contrària a la Fundació del Sector Públic que vol crear Govern i considera que és més adient reforçar l’Institut d’Estudis Andorrans i convertir-lo en una agència pública

Susanna Vela i Carles Sánchez, durant la roda de premsa.
Susanna Vela i Carles Sánchez, durant la roda de premsa.

El PS vol que es fixi legalment l’obligació del Govern de destinar un 0,5% del PIB a la recerca i la innovació. És un dels preceptes que incorpora el text alternatiu que el grup parlamentari ha presentat acompanyant l’esmena a la totalitat al projecte de llei de creació de la Fundació Privada del Sector Públic Andorra Recerca i Innovació, que vol aplegar tres entitats (Institut d’Estudis Andorrans, Observatori de la Sostenibilitat i Actua Tech) que treballen en aquest àmbit. La formació considera més adient reforçar l’IEA i convertir-lo en una agència a l’estil del CESIC espanyol o CNRS francès.

El text alternatiu ha estat presentat pels consellers generals Susanna Vela i Carles Sánchez, que han posat en relleu que han reprès i “modernitzat” molts elements d’un projecte legislatiu que va estar a tràmit el 2008 i que no es va arribar a votar per la dissolució del Consell General. La proposta, per un costat, estableix la creació de plans de recerca i innovació com a eina per vehicular i coordinar totes les iniciatives en aquest àmbit. A banda, es fixa que seria “l’obligació del Govern” tot i que també amb l’opció de finançament amb agents públics i privats garantir que la inversió sigui del 0,5% del PIB. En el cas de la dada del 2020, això suposaria uns 12,5 milions anuals.

Un altre canvi important de la llei és que no es crearia una Fundació sinó que, en canvi, es convertiria l’IEA en una “agència pública” amb “caràcter estatal”. Així, ha indicat Vela, “el transformem, el fem més gran i el dotem d’una pota tecnològica que no tenia”. Es tracta d’un model, ha indicat, més similar al que tenen organismes estrangers com el Centre Espanyol d’Investigacions Científiques (CESIC) espanyol o el Centre Nacional per a la Investigació Científica (CNRS) francès.

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.

Relacionat

Govern crea Andorra Innovació i Recerca que fusiona tres entitats

Vela ha apuntat que la fórmula de les funcions “no ens acaba d’agradar” perquè “són institucions difícils de controlar” i que “generalment no compleixen amb les obligacions legals marcades”. A l’entendre dels socialdemòcrates, una agència pública “és més transparent” i ajuda el fet que “el polític no forma part dels òrgans de direcció”, fet que “els dota de més autonomia i independència”.

Sánchez ha admès que la proposta té poques opcions, per no dir cap, de prosperar. “Som conscients de la capacitat que tenim a l’hemicicle”, ha indicat. Tot i això, ha defensat que el text presentat “és un marc general que no és incompatible amb altres aspectes que pot requerir la recerca” i que el que es vol és “obrir el debat sobre la necessitat de regular-la i de crear estructures que la facin productiva.

Etiquetes

Comentaris

Trending