El PS tempta Agrupament Encampadà per tenir el seu suport a la territorial

Abans fins i tot de l’anunci de l’acord amb SDP, es van iniciar converses amb el grup parroquial, que ha de decidir tant si vol fer el salt a la política nacional, com si pot superar les diferències que alguns dels seus integrants tenen amb els socialdemòcrates

Marta Pujol amb Pere López, durant una roda de premsa.
Marta Pujol amb Pere López, durant una roda de premsa.

Els partits polítics comencen a entendre que, amb comptades excepcions, si volen tenir opcions a guanyar les territorials no podran anar sols. Cal fer pactes amb altres formacions properes. Un dels exemples més clars d’aquesta conscienciació és a Encamp. El Partit Socialdemòcrata està intentant un apropament a Agrupament Encampadà per aconseguir el seu suport i, fins i tot, anar plegats en una hipotètica llista parroquial. Es confia que l’anunci del pacte amb Progressistes-SDP pugui ajudar en una missió que, però, no és senzilla.  

Segons les fonts consultades per Altaveu, el PS encampadà tenia que poques opcions existien, per no dir cap, anant pel seu compte. Tot apunta que Demòcrates repetirà candidatura, potent, amb el ministre Jordi Torres i la consellera general Maria Martisella al capdavant. Un tàndem difícil de superar. Toca, doncs, buscar altres suports. “És la forma d’anar amb alguna opció a la batalla”, apunten. I aquesta fita no s’atura malgrat la confirmació del pacte amb SDP. S’entén que cal tenir encara més força.

Marta Pujol, actual membre de l’executiva socialdemòcrata anirà segur a llistes; està per veure si en un lloc elegible a la nacional o com a cap de cartell a la territorial

I una opció que es veu viable és intentar assolir una entesa amb l’altre grup de l’oposició al comú, Agrupament Encampadà. Ja hi ha hagut algun contacte per sondejar i es vol seguir treballant per veure si és factible aquesta entesa. Si ho fos, també caldria veure com s’embastaria, tenint en compte que l’acord amb SDP, a priori, reparteix els llocs elegibles a la territorial.

A la formació comunal, però, hi ha dos punts que caldrà superar abans d’arribar a un hipotètic pacte. El primer, si hi ha realment la voluntat de fer el salt nacional. En el seu dia, el 2019, el grup es va crear, justament, per fer política parroquial. I també recollint persones de diferents sensibilitats, des de gent que en el passat havia estat vinculada a formacions de dreta a gent que havia format part de llistes socialdemòcrates, encara que com a independents. Per tant, no queda clar que fer el pas a intentar entrar al Consell permeti assolir un consens.

L’altre punt és que no tots els integrants veurien amb la mateixa il·lusió, per dir-ho d’alguna forma, un pacte amb el PS. Alguns, perquè la seva ideologia és més de centre-dreta. D’altres perquè van acabar allunyant-s’hi en el seu dia per desacord amb certes decisions. En tot cas, la porta està entreoberta i caldrà veure si s’acaba obrint del tot o tancant. En aquest punt, els socialdemòcrates confien que, ara, el pacte amb SDP pugui ajudar, ja que persones que havien estat properes a aquesta segona formació han acabat formant part d’AE.

En tot cas, altres fonts consultades també han posat sobre la taula una segona opció, que permetria Agrupament no fer directament el salt a la política nacional. Aquesta passaria perquè es donés suport tàcit a la llista socialdemòcrata, sense formar-ne part. A canvi, s’avançaria en un acord ja de cara a les comunals de desembre en el qual el cap de llista fos de la formació parroquial.

Un altre punt que remou el cap als socialdemòcrates encampadans és trobar persones per a les llistes. Sembla clar que Marta Pujol, un nom pujant ara mateix a la formació estarà en elles. És una de les líders actuals del comitè local i també forma part de l’executiva. I, a més, la seva actual posició com a un dels càrrecs forts del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (SIPAAG) permetria atreu vot funcionarial. El dubte és saber si lideraria la territorial o aniria cap a una nacional on es vol un representant de la parròquia als llocs capdavanters.

El que ja està clar és que David Rios no formarà part de les llistes. L’actual conseller comunal vol concloure el mandat, ja el pròxim desembre. I, per tant, no està previst que deixi el càrrec per tornar a l’arena nacional. Noms que sí que estarien disponibles serien els d’Eduard Ricard o Teresa Recasens.

Comentaris (4)

Trending