PS i SDP ultimen una coalició global per a les properes generals

Les dues formacions han convocat de forma extraordinària aquest vespre els seus militants per validar el preacord establert per les direccions dels dos partits

T

Toni Solanelles / Gabriel Pérez

Comentaris

Jaume Bartumeu i Pere López ja van coincidir en el bienni governamental socialdemòcrata.
Jaume Bartumeu i Pere López ja van coincidir en el bienni governamental socialdemòcrata. ARXIU / SFGA

Si la militància no hi diu el contrari, i no es preveu que així sigui, el Partit Socialdemòcrata (PS) i Progressistes-Socialdemocràcia i Progrés (SDP) concorreran junts en coalició en les properes eleccions generals. Les direccions de les dues formacions tenen tancat des de la setmana passada un preacord per elaborar llistes conjuntes tant a la circumscripció nacional com a les territorials. I per aquest vespre han convocat de manera extraordinària els òrgans màxims de representació de les formacions perquè es validi la coalició electoral.

SDP, que actualment no té representació parlamentària, tindrà presència en llocs elegibles en la majoria de candidatures. Alhora, la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) seria un element clau que hauria distanciat de forma definitiva la formació que presideix l’ex-cap de Govern Jaume Bartumeu i Demòcrates, amb qui els progressistes també han mantingut reunions les darreres setmanes. Xavier Espot i Conxita Marsol pretenien lligar curt SDP per incorporar aquesta formació a la llista territorial d’Andorra la Vella, juntament també amb Liberals.

L’aliança entre socialdemòcrates i progressistes, sobre el paper, converteix la coalició en una alternativa d’allò més forta a Andorra la Vella i Encamp, on no es descarta poder incorporar també Agrupament Encampadà. De fet, sumar altres sensibilitats convergents amb la coalició que es preveu crear també forma part del full de ruta. I és que SDP ja va clamar per una plataforma transversal en clau nacional per intentar treure el país de l’atzucac que viu en aspectes clau: l’economia, el creixement sostenible i l’acostament a Europa, per exemple.

Com s’ha apuntat, el PS ha convocat un congrés extraordinari i SDP un consell nacional, també extraordinari. Les reunions són fa o no fa a la mateixa hora. I en els dos casos el tema principal de debat -com a mínim en el cas dels socialdemòcrates, ni que sigui per qüestions de tràmit hi ha previst analitzar altres punts- serà la validació dels acords adoptats per les direccions dels partits. Per al PS, aliar-se amb els progressistes era pràcticament la única via natural. En el cas d’SDP, el darrer mes la direcció ha mantingut trobades amb representants de Demòcrates, Liberals i Terceravia a banda dels socialdemòcrates.

Comentaris (12)

Trending