Creix la preocupació per l’amenaça de tornar a entrar a la ‘llista negra fiscal’ espanyola

El Govern accelera contactes per mirar de frenar l’impacte que podria tenir el projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal i demana col·laboració al PS per fer entendre la realitat andorrana

Iceta, Vela i López s'han reunit a la seu del PSC a Barcelona.
Iceta, Vela i López s'han reunit a la seu del PSC a Barcelona. PSC

L’ombra allargada del paradís fiscal torna a voltar com a espasa de Dàmocles sobre el Principat d’Andorra. Des d’Espanya, és clar. Però per molt que s’hagi estat intentant minimitzar des de l’edifici administratiu de Prat de la Creu l’impacte que podria tenir per al país el projecte de llei espanyol de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, la realitat és una altra. Hi ha molta preocupació. Molta. L’amenaça de tornar a entrar a la ‘llista negra fiscal’ espanyola és gran. I la possibilitat de revertir la situació no és tan fàcil com això.

Mentre de portes en fora els representants de l’executiu treien ferro a la situació i intentaven de girar la situació carregant contra Unidas Podemos, el partit de Pablo Iglesias i Pablo Echenique, alhora socis del PSOE al govern espanyol, per posar el focus sobre Andorra, de portes endins el Govern intenta estendre contactes per amainar el temporal. Fins al punt que el cap de Govern, Xavier Espot, hauria demanat el suport del Partit Socialdemòcrata (PS) per traslladar missatges sobre la realitat andorrana entre els interlocutors amb els quals pot arribar a tenir més entrada la formació socialista que no pas la majoria demòcrata-liberal.

La presidenta del PS, Susanna Vela, i el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, han mantingut aquest divendres a Barcelona una trobada amb el primer secretari del PSC i alhora ministre espanyol de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, per avaluar la qüestió

En aquest marc cal entendre la trobada que aquest divendres han mantingut a Barcelona la presidenta del PS, Susanna Vela, i el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, amb el primer secretari del PSC i alhora ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta. Vela i López han traslladat al ministre i dirigent socialista català la preocupació que hi ha al Principat per la situació i, alhora, s’ha demanat suport, en certa manera, en l’art de passar missatges. López ha explicat després de la reunió -de l’existència de la qual ha estat informat també Xavier Espot- que el PS ja ha activat contactes amb la portaveu del grup parlamentari socialista al Congrés, Adriana Lastra, i amb els experts del PSOE en relació amb la fiscalitat.

El líder parlamentari del PS ha admès que la situació és més complicada del que podia semblar. “No és que sigui Unidas Podemos que reclami res; és un projecte de llei aprovat pel govern d’Espanya” que obre la porta, més o menys, a poder incloure Andorra en una llista de jurisdiccions no cooperatives en matèria fiscal. I és que si fins ara la legislació espanyola només incloïa en aquest llistat països amb nul·la tributació, ara es deixa la porta oberta a situar en la relació jurisdiccions de baixa tributació. I aquí és quan el Principat pot haver de patir.

Pere López ha recordat que Unidas Podemos ni tan sols ha fet cap esmena sobre aquesta qüestió. Sí que ho han fet Esquerra Republicana (ERC) o formacions com Más Madrid (de l’ex-Podemos Íñigo Errejón) o els valencians de Compromís, que miren d’aclarir què vol dir això de jurisdiccions no cooperatives i que estableixen barems econòmics objectius que podrien afectar Andorra de ple. “D’entrada és un projecte de llei aprovat pel consell de ministres del qual ens n’hem assabentat fa poques setmanes i encara de forma indirecta”, ha lamentat el dirigent socialdemòcrata.

I és que el projecte de llei, en plena tramitació parlamentària al Congrés, es va aprovar el mes d’octubre i resulta que és, almenys en part, una transposició d’una directiva europea del 2016. El canvi legal que es treballa a Madrid ha aflorat arran de la polèmica amb els ‘youtubers’. De fet, l’ambaixada d’Andorra a Espanya, liderada per l’ex-síndic Vicenç Mateu i que hauria d’estar al cas d’aquestes qüestions, no ha fet un primer informe sobre la qüestió fins el passat 2 de febrer, quan ja s’havia tancat fins i tot el període de presentació d’esmenes. Ara cal veure com es pot procedir al Congrés i que el que pugui passar a Madrid no faci taca d’oli a no ser que sigui en benefici d’Andorra.

El projecte de llei que pot representar tot un problema per al Principat està aprovat des del mes d'octubre, però no ha aflorat fins que ha aparegut la polèmica dels ‘youtubers’; de fet, l’ambaixada d’Andorra a Espanya no ha fet un primer informe sobre el tema fins el passat 2 de febrer

Pere López, que amb Susanna Vela han parlat de més qüestions que no pas la fiscalitat i l’esmentat projecte de llei amb Miquel Iceta, amb el qual el PS sempre ha tingut una molt bona connexió, ha deixat clar que en les disposicions transitòries del projecte de llei es deixa clar que els convenis de no doble imposició i d’intercanvi d’informació fiscal estan per sobre de la legislació interna ara en procés de modificació. Cert és, però, que els esmentats convenis no ho regulen tot i una inclusió d’Andorra en una eventual llista de jurisdiccions no cooperadores podrien comportar un impacte molt important, en negatiu, sobre possibles inversions d’espanyols a Andorra o d’andorrans a Espanya.

Durant la reunió amb Iceta, segons els socialdemòcrates andorrans, s’ha parlat de seguir avançant amb una línia de treball conjunt entre els grups parlamentaris socialdemòcrates a Andorra, Barcelona i Madrid, al mateix temps que dins de la internacional socialista i el grup parlamentari socialista a Brussel·les. En aquest sentit, els dos partits s’emplacen pròximament a seguir parlant i aprofundint sobre tots els temes tractats. Els contactes del PS aniran més enllà d’Espanya. De fet, Espot hauria demanat a López fer tots els contactes possibles.

“Estem aquí per donar un cop de mà, per ajudar en allò que es pugui”, ha deixat clar el líder parlamentari socialdemòcrata, que ha recordat que en tantes qüestions des de la bancada del PS al Consell General “s’ha ofert mà estesa” per participar de manera conjunta amb la majoria governamental per mirar de trobar ves de col·laboració interna o de suport extern per encarrilar temes diversos. Fins ara l’oferiment havia quedat en el no-res. Que en aquesta ocasió s’hagi optat per demanar la col·laboració del primer partit de l’oposició és que van maldades. El problema és seriós. Allò de l’espasa de Dàmocles en forma d’etiqueta de neo-paradís fiscal no és broma.

Comentaris (18)

Trending