El PS considera que amb la llei de finances comunals s'aprovaran uns impostos anacrònics i injustos

El ministre de Finances, Eric Jover, ha destacat que la llei "s'adequa a la sostenibilitat de les finances públiques i s'havia de desenvolupar; elimina ambigüitats i clarifica el text"

El president del grup socialdemòcrata, Pere López.
El president del grup socialdemòcrata, Pere López. PS

El Consell General ha aprovat la proposta de Llei de Finances Comunals amb l'abstenció del grup parlamentari socialdemòcrata. El seu president, Pere López considera que "s'acabaran aprovant uns impostos que són pràcticament els mateixos que el 2003, anacrònics i injustos".

Pere López ha opinat que la tramitació del bloc fiscal ha estat llarga i que no s'ha aconseguit l'objectiu de modernització que s'havia proposat. El ministre de Finances, Eric Jover, per la seva part, ha destacat que la llei "s'adequa a la sostenibilitat de les finances públiques i s'havia de desenvolupar. Elimina ambigüitats i clarifica el text". En referència als impostos ha dit que "hi ha una flexibilització dels gravàmens". Hi ha hagut unanimitat en considerar que calen retors.

En aquest punt han coincidit Jover, i la demòcrata Maria Martisella. Pel ministre, "la modificació del marc fiscal ha de ser més profunda", mentre que per la consellera general, "la taula de treball que va proposar el grup de Terceravia durant el debat d'orientació, ha de permetre encarar el treball d'una manera més serena i reflexiva.

La proposició la van entrar els comuns i es va acordar una pròrroga de tres mesos per treballar-la. Per Josep Pintat, l'objectiu ha de ser "abordar tot el debat del marc pressupostari de l’Estat de manera global, ja que Govern i els comuns són vasos comunicants".

UNANIMITAT AMB LES PENSIONS I LA LLEI DE BLANQUEIG

El Consell General també ha aprovat la nova comissió especial que ha d’abordar la reforma del sistema de pensions, seguint les conclusions de les reunions realitzades al llarg de l’estiu. Des de Demòcrates, Carles Enseñat ha remarcat la importància de “trobar solucions efectives, entre tots, als problemes de la CASS”, una reforma que “no s’ha de dilatar més”. Des del PS també s’ha allargat la mà per cerca un acord, això sí, sempre que hi ha hagi “propostes coherents amb el model social europeu” i ha demanat “un entorn responsable i prudent que no avanci propostes que a vegades sonen més com a amenaces per atiar un fals debat generacional”.

Per últim, també hi ha hagut unanimitat en l’aprovació de la modificació de la llei de blanqueig. El text adapta la legislació andorrana a les darreres directives de la UE en la matèria. Tot i així, el ministre Jover ha avisat que “no serà el darrer canvi perquè sempre cal tenir les millors disposicions per lluitar contra aquestes pràctiques”.

Etiquetes

Comentaris

Trending