Proposició del PS per forçar la majoria a mullar-se sobre la iniciativa legislativa popular

L’articulat plantejat pels socialdemòcrates estableixen una primera fase prèvia a la recollida de firmes que garantiria que els ciutadans coneguin amb força detall el text que es vol impulsar i qui hi ha darrere del mateix

Susanna Vela i Judith Salazar durant la presentació de la proposició.
Susanna Vela i Judith Salazar durant la presentació de la proposició. Toni Solanelles

Si vosaltres no teniu temps per fer-ho, ja ho farem nosaltres. A grans trets, aquesta és la motivació que ha portat el grup parlamentari socialdemòcrata a presentar una proposició de llei que té com a finalitat la regulació de la iniciativa legislativa popular (ILP), recollida succintament en el marc legal del Principat però la tramitació del qual no està establerta. Hi havia un acord de totes les formacions per regular l’esmentada matèria. Davant l’embús legislatiu que hi ha a cada tram final de legislatura, la majoria parlamentària se n’ha desentès i el PS força la màquina.

Consideren els socialdemòcrates que s’ha de fer valdre el compromís amb la ciutadania. I creuen, segons la consellera Judith Salazar, que “si hi ha la voluntat política i tal i com es va convenir quan es tramitava la llei de transparència” no hi hauria d’haver problemes per admetre una proposició “molt senzilleta” que ha de servir com a punt de partida per regular les ILP. Els grups que donen suport al Govern, “per un problema de prioritats”, no han impulsat el text, i el PS ho ha tirat endavant “com a primer document de treball” que “conté allò que és imprescindible”, segons Salazar. Això sí, “ho hem compartit amb associacions i sindicats”, ha deixat clar la també parlamentària del PS Susanna Vela.

Tot i que hi havia acord a la cambra per regular la matèria, vist que no era una qüestió prioritària per a la majoria, el grup socialdemòcrata ha tirat endavant un text “senzill” que pretén “facilitar al màxim que la ciutadania s’impliqui en la iniciativa legislativa”

Es pretén “facilitar al màxim que la ciutadania s’impliqui en la iniciativa legislativa”. Clar que hi ha matèries excloses, com les relatives al pressupost de l’Estat, a la reforma de la Constitució o als tractats internacionals, entre altres. Una qüestió d’allò més significativa que estableix el PS en el seu text és que hi ha d’haver una comissió promotora de l’ILP que ha de presentar a Sindicatura un text articulat abans de la recollida de firmes. També s’ha de saber qui hi ha darrere de l’impuls de la iniciativa i s’ha de deixar constància de quines fonts de finançament es gaudeix per poder tirar endavant la iniciativa i tota la despesa que el procés genera.

La Sindicatura farà un primer filtre i el text serà difós perquè la ciutadania en tingui un primer coneixement. Posteriorment, i en un termini màxim de 120 dies una vegada la Junta Electoral faciliti els primers fulls per recollir firmes, s’hauran de tenir recollides les signatures necessàries, corresponents al 10% del cens electoral. Evidentment, sols aquelles persones que tenen dret a vot poden impulsar ILP i també han d’estar degudament censats qui vulguin mostrar-hi el seu suport amb la firma d’impuls.

Vela ha deixat clar que “ha de ser un text mínimament articulat”, que ha de gaudir “d’uns mínims ben fets”, i el serveis jurídics del Consell General prestaran l’assessorament escaient. També es preveu que l’administració legislativa facilitat un ajut fins a un màxim de 5.000 euros, dels quals es podrà obtenir una bestreta abans de la recollida de firmes, per finançar les despeses. Sobre el cost, sobre el finançament de la promoció de l’ILP el Consell General n’ha d’estar al càrrec. “S’haurà de declarar d’on ve (el finançament) i a quins interessos respon”, ha deixat clar la també integrant de la Sindicatura.

Etiquetes

Comentaris

Trending