“Ple suport” demòcrata a les mesures per l’habitatge, inclosa la cessió obligatòria de pisos buits

Jordi Jordana es mostra “convençut” que la futura llei “contribuirà a pal·liar la situació” i avança que la normativa sobre el registre de la propietat es presentarà durant la tardor

Jordi Jordana, durant la seva intervenció.
Jordi Jordana, durant la seva intervenció. SERGI PÉREZ / CONSELL GENERAL

El líder parlamentari de Demòcrates, Jordi Jordana, ha volgut refermar el suport del grup a la futura llei pel creixement sostenible i el dret a l’habitatge. I, especialment, a una de les mesures més polèmica: la posada al mercat obligatòria de pisos buits. El conseller general ha deixat clar que “li donem totalment suport”, al mateix temps que ha avançat que, durant el període de sessions de la tardor, hauria d’estar disponible el text que reguli el registre de la propietat. En altres àmbits, també ha insistit en la necessitat de fer reformes al sistema de pensions i ha defensat l’acord d’associació.

Jordana, com era d’esperar, ha volgut fer bandera de la feina feta des del Govern. I no només el darrer any, sinó des de l’arribada dels ‘taronja’ a l’edifici administratiu. Així, ha volgut reblar que, si bé també poden tenir responsabilitat en l’actual situació del mercat de l’habitatge, també se’ls ha de reconèixer altres mèrits. “Som responsables del creixement de l’economia andorrana i del nombre d’empreses, d’haver tret Andorra de la llista de paradisos fiscals o d’haver implementat un model tributari on tothom paga en funció de la seva riquesa”, ha esgrimit.  

A la vegada, s’ha mostrat “convençut” que la llei ja anunciada fa unes setmanes “contribuirà a pal·liar la situació actual” i ha recordat les diferents mesures que contemplarà. Entre altres, la cessió obligatòria de pisos buits, a la qual “donem suport totalment”, ja que “cal aplicar-la per solucionar les necessitats d’habitatge i, essencialment, amb aquells immobles desocupats sense justificació”. A banda, ha posat en relleu que l’acció servirà també per “clarificar el parc de pisos en situacions opaques”.

Jordana també ha avançat que, de cara al proper període de sessions, s’està ultimant la llei que ha d’impulsar el registre de la propietat, tot advertint que no serà pas la panacea a tota la situació. Ara bé, ha deixat clar que la volen consensuar amb els actors implicats, des dels comuns al sector immobiliari sense oblidar notaris i la resta de grups parlamentaris.

En l’àmbit legislatiu, també admet que cal revisar la normativa sobre urbanisme. Ara bé, també deixant clar que no aposten pas per un model excessivament restrictiu. “No compartim una planificació excessivament programada”, ha indicat. També ha avançat que la reforma del sistema de pensions “no es pot demorar”. Es vol, això sí, fer una primera fase amb mesures més clares, com ara l’endarreriment de l’edat de la jubilació o una pujada de cotitzacions deixant aspectes més feixucs “tant de fons com d’implementació” per a més endavant. “Hem de dissenyar un sistema viable financerament però minimitzant l’impacte sobre el teixit econòmic actual”, ha sentenciat.

Cap sorpresa, tampoc, a l’hora de defensar l’acord d’associació. “Europa com a continent i projecte existirà i seguirà sent el nostre marc de referència i necessitarem un marc estable de relació”, ha manifestat, a la vegada que ha llançat una advertència: “Molt ens equivocarem si pensem que l’status quo de fa unes dècades o el sistema actual d’acords parcials els podem mantenir”.

Comentaris (6)

Trending