La majoria parlamentària apressa Govern perquè implementi la indústria del cànnabis

Ciutadans Compromesos presenta una proposta de resolució per demanar a l’executiu una llei que reguli el sector, que se suma a les 23 restants tramitades pels grups, que inclouen un pla d’accions per protegir els menors a l’entorn digital, generalitzar el tercer pagador o fer públics els estudis de càrrega

El ple del Consell General durant una sessió.
El ple del Consell General durant una sessió. SERGI PÉREZ / CONSELL GENERAL

La majoria parlamentària que dona suport a Govern vol que s’acceleri amb la implantació al país de la indústria del cànnabis al país. És la demanda que es fa en una de les propostes de resolució presentades al final de la segona jornada del Debat d’Orientació Política. Entre altres demandes, també destaquen la de crear un pla d’accions per garantir la protecció d’infants i joves en l’entorn digital, impulsar un grup de treball per valorar canvis a la Llei de transferències als comuns, generalitzar el tercer pagador o fer públics abans del 31 d’agost els estudis de càrrega encomanats per les corporacions parroquials.

Un cop finalitzat el Debat d’Orientació, ha estat el torn, com és habitual, que els grups tramitin propostes de resolució amb encomanes al Govern. En total, 24. Ara, les diferents bancades tenen fins aquest divendres a les dotze per negociar-les i intentar introduir canvis que permetin aconseguir prou consens per tirar-les endavant. Evidentment, les que ja tenen segura la seva aprovació -més enllà de si pateixen o no alguna modificació- són les sis (tres i tres) presentades des dels dos grups que conformen la majoria: Ciutadans Compromesos i Demòcrates.

I entre aquestes, destaca la que, signada per Carles Naudi (CC), vol “instar Govern a presentar un projecte de llei sobre la indústria del cànnabis”. Aquesta, s’indica, ha de contemplar la participació del sector primari i, també, suposar una font d’ingressos per a l’Estat. De fet, ja s’indica especialment que aquesta recaptació s’hauria de destinar a nodrir un “futur fons sobirà”.

Entre les 24 propostes presentades hi ha la que demana traduir de forma jurada al català l’acord d’associació (Concòrdia) o lleis sobre l’aigua (DA) i els drets de la gent gran (PS)

Des de CC també s’han signat dues propostes més. Una demana que es tiri endavant un “pla d’accions” pel benestar digital, incloent-hi “l’adopció de mesures per garantir la protecció dels infants i joves”. La tercera encarrega a l’executiu que impulsi una prova pilot perquè estudiants anys de primer any de batxillerat facin pràctiques a empreses del país. Per la seva banda, Demòcrates demana més mesures d’acompanyament al sector agrícola, l’elaboració d’una nova llei de l’aigua que contempli l’impuls d’una “autoritat competent” que “planifiqui i coordini les polítiques amb una visió global i de país” així com la creació d’una Agència Tributària Única.

Més dubtes hi ha sobre si prosperaran les propostes de resolució tramitades pels grups de l’oposició. Dependrà, evidentment, de les negociacions que es facin amb la majoria. Des de Concòrdia se n’han presentat vuit. Així, es vol impulsar la creació d’un parc tecnològic industrial que atregui emprenedors, difondre una campanya de conscienciació sobre l’ús responsable de les pantalles o que es demani als comuns que, abans del 31 d’agost, facin públics els estudis de càrrega. Aquesta darrera proposta inclou també l’elaboració d’un document que reculli tota la informació i faci una anàlisi amb visió de país. La formació liderada per Cerni Escalé també reclama la publicació d’una traducció jurada al català de l’acord d’associació o l’elaboració d’un pla sobre l’ensenyament superior que permeti regular l’arribada d’universitats privades, entre altres.

Tres propostes més arriben des del grup socialdemòcrata. Així, es demana que Govern impulsi una resolució a Nacions Unides per elaborar una convenció sobre les persones grans i que es faci una llei sobre els drets del col·lectiu. També es vol que s’estudiï si és factible la gratuïtat d’una activitat extraescolar per als infants i adolescents i que es creï un registre d’estudiants d’ensenyament superior. El PS també ha donat suport al conseller general no adscrit, representant de Liberals, Víctor Pintos perquè en pugui presentar una de pròpia. En aquest cas, reclama la creació d’un grup de treball amb la cambra parlamentària, Govern i els comuns per analitzar canvis a la Llei de transferències.

Per la seva banda, les sis darreres propostes han estat elevades a Sindicatura per Andorra Endavant. La formació que lidera Carine Montaner insisteix en posicions defensades amb assiduïtat, com ara la necessitat de generalitzar el tercer pagador a tota la població o una enquesta sobre el clima de treball i satisfacció dels usuaris del SAAS. A això, han sumat propostes ja apuntades durant el debat, com la de crear exempcions fiscals pels propietaris de pisos de lloguer o millorar la història clínica, entre altres.

Comentaris (4)

Trending