La majoria al Consell constata que el PS ja no representa cap comú

El líder de DA, Carles Enseñat, apunta que hauran de buscar la fórmula per copsar l’opinió de la corporació escaldenca sobre lleis que la puguin afectar mentre que el socialdemòcrata Jordi Font assegura que no era conscient de “cap desavinença” amb Rosa Gili

Enseñat, president del grup demòcrata, al seu escò del Consell General, la passada legislatura. DEMÒCRATES

L’espinós afer de la sortida de Rosa Gili també té les seves conseqüències al Consell General. Des de la majoria s’ha volgut remarcar que amb la consol major ja fora del PS, la formació no té representació al capdavant dels comuns. I, per tant, han indicat, tocarà buscar una comunicació directa amb la corporació escaldenca quan toqui copsar la seva opinió a l’hora d’aprovar lleis que els puguin afectar. Per la seva banda, des del grup socialdemòcrata, un històric com Jordi Font ha assegurat que no li costaven les discrepàncies esgrimides per la seva ex companya de partit.

Ningú pot negar que la baixa de Gili com a militant socialdemòcrata és tot un sisme en la política andorrana. I les rèpliques han arribat al Consell General, amb valoracions tant per part que donen suport al Govern com dels mateixos socialdemòcrates. Els primers han volgut posar en relleu que, ara, els parlamentaris del PS ja no poden atorgar-se la representació de cap dels set comuns. L’únic que tenien, apunten, ha passat a ser independent.

Així ho ha volgut remarcar el líder de la bancada demòcrata, Carles Enseñat. No ha volgut entrar a valorar el que considera “una decisió personal” de la qual “no conec la lletra petita”, però sí que ha indicat que tindrà les seves repercussions, ja que “constatem que el PS deixa de tenir representació comunal”. I això, ha advertit, es notarà en el futur.

El president del grup ‘taronja’ recorda que “amb la llei de finances comunals es pressuposava que ells parlaven en nom d’Escaldes”. En canvi, ara “hem de mirar com integrar el comú en el treball que estem fent”. No es descarta, doncs, demanar a la corporació que “participin amb nosaltres en alguna reunió”.

“Fa un mes vaig presentar la baixa al PS”

Qui també s’ha referit a l’afer, i per moments visiblement emocionat, ha estat Jordi Font. El conseller general del PS, amb qui Gili va compartir candidatura en la seva primera experiència electoral, el 2009, no ha amagat que està dolgut amb la cònsol major. Ha lloat la seva tasca com a parlamentària, sí; però no ha amagat la sensació d’estar decebut amb la seva decisió. “Quan tenim algú que ha donat un resultat extraordinari com a consellera general, pensàvem que també ho seria com a cònsol. Ens hem equivocat”, ha indicat.

Aquestes paraules, ha volgut aclarir sense gaire convicció, no volien ser una crítica a la tasca al comú. Bàsicament,  pel fet que “calen dos anys per poder valorar”. On no s’ha amagat és a l’hora d’assegurar que, almenys a ell, Gili no li havia transmès mai cap enuig amb el partit o el grup parlamentari. “Jo no conec cap desavinença ni n’he percebut cap”, ha afirmat.

Espot manté la mà estesa tant a Gili com al PS

Qui també s’ha referit a l’afer, amb una certa cautela, ha estat el cap de Govern. Xavier Espot ha evitat valorar “diferències o divergències” internes perquè no les coneix. Sí que ha volgut, però, remarcar la voluntat de “seguir col·laborant lleialment” tant amb el comú escaldenc com amb el principal grup de l’oposició. “La nostra mà estesa amb ells hi continuarà sent”, ha afirmat. De fet, ha indicat que “no fa massa dies vaig tenir ocasió de parlar amb la cònsol i vam tornar a reiterar la necessitat, abans que succeís tot això, i l’oferiment del Govern per poder col·laborar en molts projectes que creiem que poden ser d’interès comú per a la parròquia i per al país”.