Macron descarta visitar Andorra aquest any

La complicada agenda del president de la República francesa i Copríncep i la proximitat de les eleccions comunals ho fan impossible

Emmanuel Macron aquests dies a la cimera europea celebrada a Granada.
Emmanuel Macron aquests dies a la cimera europea celebrada a Granada. Pool PEUE/ Javier Etxezarreta

El que semblava que sí, ara és que no. I si no hi ha un gir poc probable hores d’ara en l’agenda del president de la República francesa, Emmanuel Macron, el Copríncep d’Andorra no visitarà finalment Andorra aquest any. La complicada agenda del president francès i cap d’Estat al Principat més la proximitat de les eleccions comunals ho fan impossible. Això sí, Macron continua mantenint la voluntat de visitar el país en aquest segon mandat presidencial.

La geopolítica internacional està carregada de reptes. Des d’Ucraïna a Israel passant per qüestions relatives amb la Unió Europea de molt més calat global que no pas l’acord d’associació amb Andorra. D’aquí que Macron tingui altres cites ineludibles i, segons les fonts, pretenia dur a terme una visita al Principat diferent a les que fins ara han fet els Coprínceps i podent tenir una dedicació notable en qüestions com l’educació o l’energia, en què França està molt implicada a nivell general i també aporta directament o través de companyies estatals o assimilades importants sinergies a Andorra.

Emmanuel Macron durant la visita de fa gairebé quatre anys.

Relacionat

La visita de Macron hauria de ser ‘temàtica’ i s’hauria de produir entre octubre i novembre

Des de l’entorn de la representació del Copríncep francès ja s’hauria comunicat l’ajornament com a mínim momentani de la visita. També és clar, i d’això n’eren conscients totes les parts, que el mes de desembre era totalment inhàbil per a qualsevol viatge de Macron al Principat. Entre altres coses perquè tenia clar el president de la República francesa o com a mínim els seus assessors, que no es vol immiscir en la campanya electoral, en aquest cas de les comunals, que s’iniciarà a principi de desembre.

Si com està ara mateix sobre la taula, Macron ja no ve fins a millor ocasió, d’aquesta manera el Copríncep tindrà l’oportunitat de conèixer alguns dels nous responsables comunals. No està previst, però, almenys si es manté la voluntat que es tenia si hagués vingut durant aquest 2023, que el president francès faci el recorregut per totes les parròquies. Sinó que faci trobades sectorials, inclosa, potser, una visita al Lycée.

Comentaris (11)

Trending