López insta Govern a reunir sindicats i patronal

El demòcrata Carles Enseñat afirma que abans de saber la data de les eleccions s'han d'enllestir les lleis que hi ha pendents

Comentaris

Palmitjavila, Vela, López i Enseñat aquest dijous a la Casa de la Vall.
Palmitjavila, Vela, López i Enseñat aquest dijous a la Casa de la Vall. PS

Els presidents dels grups parlamentaris han valorat el discurs de la sindica Roser Suñé fent un esment al pacte social. El PS, en paraules del seu president Pere López ha instat el cap de Govern, Xavier Espot, a reunir patronal i sindicats. Sobre la taula s'hauria de posar l'augment dels salaris. Tot això dies abans del debat d'orientació política.

Des del grup parlamentari demòcrata, el seu president Carles Enseñat ha destacat que cal arribar a un pacte social abans que acabi la legislatura tot i que ha opinat que "potser no serà per unanimitat i ho serà per majoria".  Ha manifestat que s'hauran d'augmentar els salaris i ha avançat que hi haurà solucions des de la part demòcrata a l'habitatge, a la pujada dels preus i a la protecció del medi natural, aturant la construcció desmesurada "que no està destinada a aportar solucions sinó a fins especulatius".

Sobre el debat d'orientació política, ha opinat que durant el mateix no se sabrà la data de les eleccions perquè "primer cal enllestir les vint-i-una lleis que hi ha a tràmit perquè algunes d'elles han de resoldre els problemes que hi ha". Recorda que la llei de justícia és la que ha de permetre resoldre el col·lapse existent i que no es pot deixar passar.  Preveu poder treballar durant aquest mes el codi penal i la llei de justícia a l'octubre per aprovar-la al novembre. "Quan estigui tot això resolt, aleshores aprovem el pressupost i anem a eleccions" Tot i que caldrà esperar a final d'any per saber quin serà l'IPC, ha indicat que “encara que ara ens trobem entre un 6 i un 6,8% i possiblement baixi una mica el que permetrà que els preus no siguin tan cars a l’hivern”.

López ha dit que des del seu grup "comparteixen en bona mesura el contingut del discurs" en relació al pacte social. Ha reiterat que el paper dels socialdemòcrates és un exemple d'oposició col·laboradora que es vol posar al costat de Govern. "Això no entra en l'estil de governar de Xavier Espot i ho veurem segurament en el pròxim debat d'orientació política". El dirigent socialdemòcrata insta Govern a organitzar una trobada amb patronal i sindicats en una reunió del Consell Econòmic i Social. "Ens agradaria participar en aquesta reunió i reiterem la nostra oferta de col·laborar". Ha criticat que no s'hagi fet cap trobada abans del debat d'orientació. López també ha criticat la manca d'informació de Govern en relació al pressupost 2023, la data de presentació del qual condicionarà la de les eleccions generals.

El president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa ha definit el discurs de Suñé com "una mirada i una visió molt àmplia de l'estat de la qüestió" i creu que cada vegada tenen més força a l'agenda les polítiques transnacionals. "hem de tenir aquesta consciència més enllà de les nostres fronteres i hem d'intentar arribar a consensos com en el pacte social".  Pel president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat  tots els elements del discurs de la síndica no funcionaran sense una consolidació. "És important consolidar el que tenim per avançar perquè, en cas contrari, serà difícil encertar en el camí a seguir". Per Pintat, "parlar de pacte social està molt bé però seran els ciutadans els que tindran la darrera paraula". 

Comentaris (1)

Trending