López exigeix a Costa “explicacions públiques” sobre l’afer dels salaris del grup liberal

El líder socialdemòcrata avisa que pot tractar-se “d’un cas molt greu”, amb “duplicitats de conceptes en dietes i desplaçaments” amb “diners públics”

Un moment d'una sessió del Consell General, amb el nombre de consellers reduït per la Covid.
Un moment d'una sessió del Consell General, amb el nombre de consellers reduït per la Covid.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha reclamat al seu homòleg liberal, Ferran Costa, que “doni explicacions públiques”, fins i tot aportant “els imports i la documentació” sobre el salari que percep. Ho ha fet després que hagi transcendit com estaria distribuint la bancada blava la seva assignació pressupostària i que el seu líder estaria cobrant, gràcies  una remuneració molt superior a la d’altres líders parlamentaris. El polític del PS ha fet una crida a la “transparència” i ha advertit que podria tractar-se “d’un cas molt greu”.

López ha assegurat que, des que va transcendir la informació dels sous del grup liberal –-fruit del que sembla un error de la CASS que la va trametre equivocadament a la consellera general de Tercera Via+Unió Laurediana Carine Montaner-, “estem preocupants” i, per això, considera que a la formació blava “li pertoca fer en aquests moments un exercici de transparència”. Aquest hauria de consistir en el fet que “el grup i el seu president donin explicacions públiques, fins i tot fent públics els imports i la documentació”.

La sensació, ha afirmat López, és que pot ser “un cas molt greu” i, per això, volen esperar a “conèixer les explicacions en detall” abans de valorar més àmpliament la qüestió. El conseller general ha instat Costa a què “no es el moment d’amargar-se i esperar uns dies”. De fet, ha deixat clar que el tema es posarà sobre la taula dijous, quan hi ha una reunió entre tots els grups per intentar assolir un acord, justament, sobre com s’aplicarà al Consell General la reducció salarial impulsada des del Govern per estalviar despesa davant les conseqüències a les arques públiques de la crisi del coronavirus.

La polèmica ha esclatat pocs dies abans d'una reunió clau on s'ha de mirar de trobar una entesa sobre la reducció salarial a tot l'arc parlamentari

“Parlem de diners públics i de molts diners públics”, ha advertit el parlamentari socialdemòcrata. A més, ha indicat que “ningú ha negat que la informació sigui certa” i, per tant, “cal donar explicacions i amb tot tipus de detalls, dels quals no coneixem l’abast total”. Això sí, no s’ha estat de remarcar que “si això fos cert, podria ser que una persona hagués cobrat salaris molt importants, molt per sobre de qui tenim la mateixa responsabilitat i fins i tot amb duplicitat de conceptes en dietes i desplaçaments”.

Sobre la qüestió també s’ha pronunciat el conseller general Quim Miró. De fet, en aquest cas ha estat per defensar Montaner. “No trobo just que, quan surt la informació, se la vagi a buscar”, ha indicat, tot remarcant que “aquí, qui ha actuat de manera apropiada o no és un membre del grup liberal, que és qui ha de donar explicacions”.

La polèmica salta pocs dies abans d’una reunió clau que ha de marcar quina serà finalment la retallada que s’aplica als consellers generals. Sobre la taula, dues propostes. La defensada per Demòcrates per Andorra suposaria una reducció del 15% a tots els parlamentaris i del 20% per la síndica general. Des del PS, en canvi, es proposa fer escales per “protegir els sous més baixos i a qui, per termes legals, no poden fer altres activitats professionals”. Així, els presidents perdrien el 25% i qui cobri els salaris més baixos, només un 5%. En la trobada de dijous s’ha de mirar si és possible una entesa que permeti una proposta consensuada amb tot l’arc de la cambra.

Imatge d'arxiu d'una junta de presidents aquesta legislatura.

Relacionat

El terrabastall salarial al Consell obligarà a lligar curt l’ús dels diners que reben els grups

Comentaris (2)

Trending