La legislació dels actius digitals enfronta la majoria i l’oposició entre pals a les rodes i carques

El PS vota en contra i Terceravia ho fa a favor tot i que Josep Pintat reconeix que el text aprovat "no compleix les expectatives" mentre Quim Miró afirma que "està una mica coix"

Comentaris

Vista de la sala durant la sessió de Consell General d'aquest dijous
Vista de la sala durant la sessió de Consell General d'aquest dijous CONSELL GENERAL

La proposició de llei de la representació digital d'actius mitjançant l'ús de la criptografia i de la tecnologia de llibre registre distribuït i blockchain ha estat aprovada amb els vots en contra del grup socialdemòcrata. Terceravia hi ha votat a favor tot i que la llei no compleix les expectatives. El debat ha posat de manifest els diferents punts de vista entre la majoria i l'oposició. El Consell també ha aprovat aquest dijous, la llei d'economia circular, i la proposició de llei reguladora de la iniciativa legislativa popular.

La consellera Susanna Vela l'ha argumentat i ha destacat la importància de la participació ciutadana en els assumptes públics, que cal promoure per pal·liar la desafecció amb la política. La consellera de la majoria, Eva López ha defensat la iniciativa popular com "una eina bàsica de la població" i s'ha mostrat oberta a treballar en comissió per "tenir un text consensuat". En el decurs de la sessió s'ha aprovat la proposició de llei de la representació digital d'actius mitjançant l'ús de la criptografia i de la tecnologia de llibre registre distribuït i blockchain. El demòcrata David Montané l'ha presentat com "el text que assenta les bases per possibilitar que es comenci a obrir al país aquest nou sector, amb un creixement exponencial i que suposa una oportunitat per a la diversificació de l'economia d'Andorra. Josep Pintat, de Terceravia, ha recordat que l'any passat ja van votar a favor de la presa en consideració, "perquè entenem que Andorra necessita altres vies i sectors de creixement". Tot i això hi han votat a favor "malgrat que la llei no compleix les expectatives, les quals han anat minvant. Si es vol avançar amb la diversificació de l'economia, cal posar-nos les piles, i no n'és el cas".

El grup socialdemòcrata hi ha votat en contra ja que, com ha explicat el conseller Quim Miró "es va demanar retirar el text presentat perquè no s'entenia i que calia treballar un de nou, que fos més còmode pel sector financer". Ha indicat que ha 8.000 criptomonedes sense cap tipus de regulació i que des del dia d'admissió de la proposició, el Govern avisava dels perills que pot comportar la seva aprovació , "riscos basats en l’opinió d’organismes internacionals, ja que poden facilitar el  blanqueig de capitals".

El conseller ha afegit que  la proposició "està una mica coixa". Han deixat una llei sense la seva essència que són els actius financers i que en lloc de regular, prohibeix". El conseller de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi ha criticat al PS per anar en contra de tot allò que suposi innovació. "Els que suposadament sou més progressistes en això sou els més carques", ha etzibat. En paraules de Naudi, el PS "posa bastons a les rodes", perquè "no voleu que el Govern i la coalició avancin. No em puc creure que no vulguin que s'avanci com a societat econòmica i en oportunitats pels joves". Miró ha contestat que no són carques i que volien anar més enllà que el que hi ha a la proposta. En el torn d'intervencions, el demòcrata Carles Enseñat ha afirmat que cal acabar amb les "al·legalitats", a la qual cosa Miró ha replicat que "si estem en al.legalitat també ho estan els països del nostre entorn".

Després de les discrepàncies en aquest debat, els consellers han aprovat per assentiment el projecte de llei d'economia circular. Oliver Alís, de Terceravia,  ha manifestat que "no podem esperar més en apostar per un model econòmic més sostenible, per oferir un món més net i ecològic a les generacions futures. Tenim la responsabilitat d’assegurar un futur més sostenible pels nostres fills i néts". El projecte ha estat 11 setmanes en comissió amb 60 esmenes del PS per millorar el text inicial. Així ho ha recordat el conseller socialdemòcrata, Carles Sánchez. De les 60 esmenes, 13 es van aprovar per unanimitat. Ha sentenciat que "el camí ha de ser real i no un miratge".

En un altre punt de l'ordre del dia, els consellers han aprovat per assentiment la ratificació de l'Acord entre el Govern d’Andorra i el de la República Francesa relatiu a l’aviació civil i a les investigacions d'accidents i els incidents de les aeronaus civils a l’espai aeri o en el territori del Principat.

Comentaris

Trending