Isidre Bartumeu transforma els equilibris del Coprincipat en tesi doctoral

El notari es doctora en Dret constitucional a la Universitat de Barcelona gràcies a un treball d’anys que aprofundeix en la interacció dels Coprínceps i els òrgans de govern de base popular

Isidre Bartumeu pronunciant la seva tesi.
Isidre Bartumeu pronunciant la seva tesi.

Els equilibris que sempre ha fet Andorra com a raó de ser. El miracle de la història que al seu dia ja va descriure François Mitterrand. I moltes i moltes altres coses. El Coprincipat s’ha traslladat aquesta tarda de dijous a l’aula magna de la facultat de Dret de la Universitat de Barcelona. Allí hi ha pronunciat la seva tesi el notari andorrà Isidre Bartumeu. Allí s’ha doctorat en presència de desenes de dirigents de la classe noble del Principat, començant pel cap d’Estat mitrat, Joan-Enric Vives, i seguint pel cap de Govern, Xavier Espot.

Bartumeu s’ha doctorat en Dret constitucional amb un treball que fa anys que elabora. Amb una investigació dirigida pel constitucionalista amb fortes arrels al Principat com Enoch Albertí, un dels juristes de referència del Consell General quan cal fer alguna consulta. La tesi del prestigiós notari i com a jurista actor privilegiat, des de la secretaria del Consell, del procés constituent, portava per títol ‘Els Coprínceps en el desenvolupament  institucional del Principat d’Andorra, des del senyoriu feudal fins a l’Estat Sobirà, de Dret, Democràtic i Social’.

IMG 1D3C71B415EA 1
La lectura de la tesi s'ha fet a la sala magna de la Facultat de Dret de la UB.

Isidre Bartumeu ha estat anys i panys furgant en arxius de tota mena per cercar fonts documentals que parlessin del sistema de governança que ha fet possible el miracle andorrà. I aquesta tarda, a la facultat de Dret de la UB, ha estat unes quantes hores exposant el seu voluminós treball, defensant que si no hagués estat per un cúmul de forces i elements que haurien fet que Andorra hagi esdevingut un Estat sobirà. Un territori que, si no hagués estat per aquesta quadratura del cercle que ha suposat el Coprincipat, s’hauria dividit entre Espanya i França.

Entre altres coses, i davant d’una nodrida representació institucional, política i socioeconòmica andorrana, Bartumeu ha defensat que “el desenvolupament institucional del Principat d’Andorra, en el decurs de més de 1000 anys, ha estat vinculat a la interacció dels Coprínceps i els òrgans de govern de base popular. Aquesta interacció és la raó última de l’existència històrica d’un petit país enclavat entre dos grans Estats i també de la progressiva configuració com entitat distinta, entitat independent i sobirana”.

Comentaris (5)

Trending